« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
UOČI KOPENHAGENA

Brazil i Francuska pozvali SAD i Kinu na ekološku odgovornost

Predsjednici Lula da Silva i Sarkozy u 'klimatskoj bibliji' pozvali su na 80-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova u razvijenim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Nicolas Sarkozy

,

Barack Obama

,

Kina

,

Brazil

,

Francuska

,

klimatske promjene

,

Hu Jintao

,

Luiz Inacio Lula da Silva

,

emisija stakleničkih plinova

,

summit u Kopenhagenu

Francuska i Brazil u subotu su udružili snage kako bi izvršili pritisak na Sjedinjene Države i Kinu da naprave znatnije ustupke na skupu posvećenom klimatskim promjenama idućeg mjeseca u Kopenhagenu.

U zajedničkom dokumentu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvali su industrijalizirane zemlje da do 2050. smanje emisije stakleničkih plinova za najmanje 80 posto u odnosu na razine iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Oni su pozvali zemlje u razvoju da, uz pomoć bogatih zemalja, rast temelje što manje na fosilnim gorivima i poduzmu korake da uspore stopu rasta njihovih stakleničkih plinova do 2050. godine.

Netom prije sastanka u Parizu Brazil je obećao smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova od 36,1 do 38,9 posto, uvelike nadzorom deforestacije Amazone što je odluka koju je Sarkozy pozdravio.

"To je prva zemlja u razvoju koja donosi odluku te naravi", istaknuo je na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Lula je novinarima rekao da je dokument potpisan sa Sarkozyjem "više od samo pisma namjere, to je klimatska biblija", a dvojica čelnika su rekla da SAD i Kina moraju pokazati više odvažnosti u prihvaćanju obveza u Kopenhagenu.

Sarkozy je izjavio da u Kopenhagenu neće prihvatiti "minimalni" sporazum te da će ustrajati na čvrstim obvezama zemalja s najvećim emisijama stakleničkih plinova.

Američki predsjednik Barack Obama i kineski čelnik Hu Jintao, čije zemlje stvaraju najveću emisiju stakleničkih plinova, trebaju se sastati idućeg tjedna kako bi našli zajednička stajališta glede klimatskih promjena.

No kako se približava skup o klimi u Kopenhagenu koji će se održati od 7. do 18. prosinca, i Sarkozy i Lula kažu kako im se ne može dopustiti da rješavaju pitanja među sobom.

"Ne možemo dopustiti predsjedniku Obami i predsjedniku Hu Jintau da slave sporazum koji u obzir uzima samo gospodarske realnosti njihovih dviju zemalja", rekao je Lula.

"Poznato vam je prijateljstvo Francuske prema Sjedinjenim Državama i povjerenje koje imam u predsjednika Obamu, no najveće se svjetsko gospodarstvo mora suočiti sa svojim odgovornostima", zaključio je Sarkozy. (hina/metro-portal)

14.11.2009. 21:38:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh