« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GDJE SU PLAĆE?

Branitelji i Centar za ženske studije podržavaju radnice Kamenskog

Centar za ženske studije zatražio je u priopćenju da se čim prije riješi problem radnica Kamenskog koje zbog neisplate plaća već sedmi dan štrajkaju glađu

Branitelji i Centar za ženske studije podržavaju radnice Kamenskog
Branitelji i Centar za ženske studije podržavaju radnice Kamenskog (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

branitelji

,

Centar za ženske studije

,

speedway

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) pozvala je danas radnice tekstilne tvornice Kamensko da obustave štrajk glađu, ističući da prema dosadašnjim iskustvima štrajkom neće mnogo učiniti na ispravljanju nepravdi koje su im nanesene.

"Hrvatski branitelji sigurno se nisu borili za državu u kojoj će jedni zarađivati, otuđivati i maltretirati svoje zaposlenike, a s druge pak strane ti i takvi koji su u vrijeme rata kupovali tvornice za jednu kunu ni ne odgovaraju za zlodjela koja su učinili", navodi u priopćenju predsjednik Udruge Mladen Pavković.

Dodaje da bi štrajk glađu poštenih i vrijednih radnica Kamenskog trebao biti posljednji takav čin u našoj državi, jer je "krajnje vrijeme da razni mešetari i tzv. manageri završe iza rešetaka, da se pod hitno proda njihova imovina i namire obveze prema zaposlenicima". Stoga pozivaju hrvatsku Vladu i Sabor, a poglavito glavnog državnog odvjetnika da zaštite radnice Kamenskog i odgovorne za njihov slučaj privedu pravdi.

"Hrvatski branitelji sigurno se nisu borili za državu u kojoj će jedni zarađivati, otuđivati i maltretirati svoje zaposlenike", rekao je predsjednik UBIDUR-a Mladen Pavković.

Centar za ženske studije zatražio je u današnjem priopćenju da se čim prije riješi problem radnica Kamenskog koje zbog neisplate plaća već sedmi dan štrajkaju glađu.

"Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se prestane skrivati iza institucija pravne države i procedure te da odmah preuzme odgovornost za činjenicu da u Hrvatskoj radnice gotovo umiru od gladi jer ne mogu ostvariti osnovno pravo koje proizlazi iz njihovog rada, dok se pritom velika politička i medijska pozornost pridaje sličnim problemima kad su u pitanju gospodarske oblasti u kojima su u većini zastupljeni muškarci", ističe izvršna direktorica Centra Rada Borić. U ime radnica Kamenskog Centar traži da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama Kamenskog te da plaće koje kasne od svibnja 2010. radnicama budu isplaćene odmah jer "sudski postupak ne može biti isprika za njihovo neisplaćivanje".

"Budućnost zaposlenika/ca i mogući opstanak tekstilne tvornice mora se provoditi transparentno i bez zakulisnih vlasničkih zlouporaba", ističu u Centru. Traže i da se do isplate zaostalih plaća radnicama "na poček" stave neplaćeni računi za režije i rate kredita te ukinu sve prekršajne prijave zbog neplaćenih karata u sredstvima javnog prijevoza. (hina/metro-portal)

26.09.2010. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh