« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVI IZVJEŠTAJ

Brammertz uglavnom pozitivno o suradnji Hrvatske s Haagom

Serge Brammertz je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio kako je primio novo hrvatsko izvješće o nestalim dokumentima iz ''Oluje''

Serge Brammertz
Serge Brammertz (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u ponedjeljak je pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio uglavnom pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s njegovim uredom, istaknuvši da je u zadnja tri tjedna primio novo izvješće vladine Radne skupine o administrativnoj istrazi nestalih dokumentima iz operacije "Oluja".

Brammertz je u izvješću Vijeću sigurnosti 17. studenoga kritizirao prijašnja tri izvješća Radne skupine zbog "nedosljednosti i otvaranja pitanja koja nisu riješena" u administrativnoj istrazi nestalih topničkih dnevnika iz "Oluje", što je ponovio i u ponedjeljak, dodavši kako je u međuvremenu primio novo izvješće iz Zagreba.

Tužiteljstvo ICTY-ja od 2007. traži od Hrvatske predaju topničkih dnevnika iz "Oluje" kao dokaza optužbe u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Haaški tužitelj pozitivno je ocijenio odgovore na ostale zahtjeve za pravnom pomoći.

"Hrvatske vlasti uglavnom odgovaraju na naše zahtjeve za pomoć, ali ključno neriješeno pitanje ostaje naš zahtjev za važnim vojnim dokumentima povezanim s 'Olujom'", istaknuo je Brammertz.

U ocjeni o suradnji Srbije s Tužiteljstvom ICTY-ja Brammertz je ocijenio da je ona "dobra" kad je riječ o pristupu dokumentima i svjedocima, ali da je neuspjeh Srbije da uhiti dvojicu preostalih haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića razlog "najveće zabrinutosti".

"Srbija drži ključeve za uhićenje Mladića i Hadžića", rekao je Brammertz, ocijenivši kako neuspjeh srbijanskih vlasti da ih privedu pravdi "ometa pomirbu u regiji i šteti vjerodostojnosti međunaordnoga pravnog sustava u cjelini".

Za Bosnu i Hercegovinu Brammertz je rekao da "zadovoljavajuće odgovara na zahtjeve tužiteljstva za pomoć", te pozvao vlasti da udvostruče napore protiv mreža koje štite bjegunce. Izrazio je zabrinutost zbog činjenice da osuđeni ratni zločinac Radovan Stanković ostaje na slobodi tri godine nakon bijega iz zatvora u Foči.

Brammertz je također upozorio na važnost "koordiniranih strategija" za procesuiranje ratnih zločina među državama bivše Jugoslavije te na uklanjanje zapreka za izručenje optuženika i prijenos dokaza preko državnih granica. On je pozvao na nastavak suradnje nacionalnih državnih odvjetništava s tužiteljstvom preko programa "tužitelja za vezu", pokrovitelj kojega je Europska unija. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 20:07:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh