« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
ČUDO?

Brak kao lijek protiv raka

Ljudi u braku žive dulje s rakom, a imaju i veće šanse za preživljavanje kemoterapije i zračenja

Podrška obitelji je ključna
Podrška obitelji je ključna (Shutterstock)
Više o

karcinom

,

rak pluća

,

kemoterapija

,

rak prostate

,

zračenje

,

tumor mozga

,

šanse za preživljavanje

,

rak velikih stanica pluća

Bolesnima je podrška obitelji uvijek najvažnija, a sada je blagotvoran učinak obitelji i znanstveno dokazan istraživanjem oboljelih od raka na Sveučilištu Maryland. Studija je pokazala da pacijenti s lokaliziranim i uznapredovalim stadijem raka pluća žive bitno dulje od samaca, a imaju i veće šanse za preživljavanje kemoterapije i zračenja.

Trećina pacijenata u III stadiju raka velikih stanica pluća živi više od deset godina od dijagnoze ako su vjenčani, dok samci imaju stopu preživljavanja 10 posto u istom periodu.

Žene u braku imaju stopu preživljavanja čak 46 posto u tri godine, dok muškarci bez žena imaju najnižu stopu preživljavanja, tek tri posto.

Bračni je status na ovaj način postao važan pokazatelj kojim se može predvidjeti šanse pacijenta za preživljavanje, a znanstvenici vjeruju da je stvar u podršci bračnog druga. 

Muškarci koji nisu u braku već su u raznim prethodnim studijama dobivali najgore rezultate preživljavanja raznih oblika karcinoma kao što je tumor mozga ili rak prostate.

09.09.2012. 13:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh