« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
FNC

Bradata žena otvorila Festival novog cirkusa

Ispunjeno gledalište Zekaema uživalo na prvoj predstavi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FNC)
Više o

Festival novog cirkusa

,

bradata žena

Francuska Compagnie Bal sinoć je otvorila peto izdanje Festivala novog cirkusa. Izvevši predstavu „Eloge du poil" („Oda dlaci") pred punim gledalištem Zagrebačkog kazališta mladih, posebno montiranim u oblik potkove za ovu prigodu, kontorcionistica, trbuhozborka i manipulatorica objektima Jeanne Mordoj zaslužila je dugotrajni i srdačni pljesak.

Njezina izvedba koja slavi ono što obično odbacujemo (dlaku, puževe kućice, lubanje životinja i drugu vrstu otpada, a onda i ljude personificirane u liku bradate žene) nekoliko je puta bila prekidana spontanim pljeskom i smijehom publike. Osebujna umjetnica koja manipulira žumanjcima jajeta i oživljuje životinjske kosture, ponudila je neobičan spoj tragedije smrtnosti i komedije života (neki bi rekli - i obratno).

Festival novog cirkusa večeras nastavlja hrvatska skupina Triko. Predstava „Poppins silazi" s trima akrobatkinjama koje u režiji Dubravke Crnojević-Carić otkrivaju svoju ženstvenost, ali i dijete u sebi, nastavlja popularni niz koji je započela Jeanne Mordoj - dvorana Istra ZKM-a i za ovu je predstavu već premalena.

Rasprodane predstave obilježavaju početak Festivala novog cirkusa pa stoga zainteresirani trebaju već razmišljati i o njegovu kraju - dogodit će se u ponedjeljak, u dvorani Jedinstvo, i to nakon izvedbe Psychological Art Circusa („Human Document"). Završni party nazvan je „Što je muškarac bez brkova, što je žena bez brade?" (line-up uključuje Kućni teatar Škripzikl, dj-a Alena S., brkatu Sandru i druge goste iznenađenja). Osim uz ulaznicu i pozivnicu, na party se može ući i ako tek posjedujete brkove - kojeg god spola bili.

 

27.11.2009. 08:08:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh