« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MLJAC

Božićni kolači širom svijeta

Predlažemo da isprobate fine božićne recepte iz Austrije, SAD-a, Južne Afrike, Australije i Španjolske

Što se peče u svijetu?
Što se peče u svijetu? (Arhiva)
Više o

recepti

,

božićni kolači

,

najbolji recepti

,

božićni kolačići

Božićni kolači mogu nam, vjerovali ili ne, dosaditi nakon nekog vremena, pa možda ne bi bilo loše isprobati one koji se rade širom svijeta.

Australija - Klokan-keksi
Iako u Australiji nema klasičnog zimskog ugođaja, ulice su prigodno okićene, sviraju se božićne pjesme, peku kolači i dijele darovi. Poseban specijalitet su Chokky Rocks, klokan-keksi koji s klokanima zapravo nemaju puno dodirnih točaka.

Sastojci

250 g maslaca
180 g šećera
2 jaja
pakiranje vanilin šećera
350 g brašna
pola pakiranja praška za pecivo
velika šalica cornflakesa
100 g nasjeckane čokolade
125 g grožđica.

Priprema

Izmiksati maslac, šećer, jaja, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Dodati cornflakes, grožđice i čokoladu. Po limu za pečenje rasporediti kuglice veličine oraha. Peći 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

Austrija - Lješnjak trokuti
Austrijanci se vole držati tradicije, a Božić bez trokuta od lješnjaka je gotovo nezamisliv.

Sastojci za tijesto

225 g brašna
mala žlica praška za pecivo
100 g šećera, pakiranje vanilin šećera
jedno jaje, žlica vode
100 g omekšalog maslaca.

Sastojci gornji sloj

150 g maslaca
150 g šećera
2 pakiranja vanilin šećera
3 žlice vode
100 g mljevenih lješnjaka
200 g listića lješnjaka
3 žlice pekmeza od marelica

Preljev

100 g čokolade.

Priprema

Zamijesiti sve sastojke za tijesto te ga izvaljati u više duguljastih oblika i položiti na lim za pečenje. Ravnomjerno premazati pekmezom. Redom izmiksati navedene sastojke za gornji sloj i odložiti na 10 minuta te rasporediti po tijestu s pekmezom. Peći 25 minuta 180 na stupnjeva. Ostaviti da se ohladi 20-tak minuta i izrezati trokute (veličine 8x8 cm). Vrhove trokuta namočiti u otopljenu čokoladu.

Južna Afrika - Afrički kolačići
Zajedno s doseljenicima iz Europe božićni običaji stigli su sve do Južne Afrike. Afrički kolačići, tzv. Soetkoekies egzotična su varijanta nama poznatih kolača. Bogati su aromatičnim začinima i imaju doista jedinstven okus.

Sastojci

300 g brašna
200 g smeđeg šećera
100 g maslaca
100 g grubo nasjeckanih badema
3 jaja
pola žlice praška za pecivo
pola žlice vinskog praška za pecivo (Weinstein),
žlica cimeta
pola žlice naribanog đumbira
pola žlice muškatnog oraščića
pola žlice mljevenih karanfila
50 ml crnog vina

Priprema

Brašno, vinski prašak, začine, šećer i bademe pomiješati, dodati crno vino, maslac i jaja. Koristiti dvije žlice za oblikovanje manjih kuglica te ih rasporediti po limu za pečenje (ostaviti između dovoljno razmaka). Peći 10-15 minuta na 180 stupnjeva.

SAD - Kolačići od đumbira
Svaka obitelj ima svoj recept za cookiese od đumbira koji ne smiju nedostajati na tradicionalnom američkom božićnom stolu.

Sastojci

velika žlica naribanog đumbira
75 g maslaca
120 g šećera, pakiranje vanilin šećera
1 jaje
2 žlice mlijeka
275 g brašna
1 žlica praška za pecivo.

Priprema

Đumbir naribati na sitne trakice i pomiješati ga s maslacem, šećerom, vanilin šećerom, jajem i mlijekom. Potom dodati brašno i prašak za pecivo te razvaljati tijesto (4-5 mm) i izrezati oblike po želji (najčešće krugove promjera 3-4 cm). Peći 12 minuta na 175 stupnjeva.

Španjolski kruh
Ne radi se, kao što ime kaže, o kruhu nego finom, laganom kolaču s okusom badema.

Sastojci

125 g brašna
125 g maslaca
pakiranje vanilin šećera
prstohvat soli, žutanjak
žlica bijelog vina
žlica slatkog vrhnja
2 bjelanjka
100 g šećera u prahu
50 g grubo mljevenih badema.

Priprema

Pomiješati brašno, maslac, vanilin šećer, sol, žutanjak, bijelo vino i vrhnje te ostaviti da odstoji 60 minuta. Bjelanjke istući u snijeg i polako dodavati šećer u prahu, a potom i bademe. Razvaljati tijesto i ravnomjerno premazati smjesom od bjelanjka, šećera i badema. Izrezati 3x5 centimetra velike pravokutnike. Peći 17 minuta na 200 stupnjeva.

23.12.2016. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh