« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana
OSVRT

Botteri na Bolu

Impresivna izložba Josipa Botteri Dinija u Galeriji Branislav Dešković u Bolu na Braču

Josip Botteri Dini
Josip Botteri Dini (Arhiva)
Više o

izložba

,

Josip Botteri Dini

,

bol

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Josip Botteri Dini, autor kompleksnog i respektabilnog opusa, autor brojnih javnih radova u domovini i svijetu, te niza zapaženih izložbi s iznimnim odjecima diljem svijeta i u domovini, ovih se dana predstavlja s izborom od pedesetak djela nastalih u proteklim desetljećima slikareva uspješna i predana rada u Galeriji Branislav Dešković na otoku Braču. Izložba se može razgledati do tridesetog rujna ove godine.

Izloženi radovi nastali su u rasponu od 60 godina. Od najranijih studija, preko svih značajnijih slikarskih faza od apstrakcije do figuracije. Botterijeva prepoznatljivost je svakako sakralni opus koji je u naznakama prisutan i na ovoj izložbi, a realiziran je u mnoštvu crkava diljem domovine i svijeta.

Posebnost ove izložbe je u odnosu Botterija s Bolom ispričana kroz radove nastale na počecima karijere u Bolu, te u njemu ostvarenim javnim radovima. Od pedeset izloženih radova bit će izloženo više slika koje do sada nisu nikada izlagane.

O izloženim djelima i izložbi se posebice kaže kako je ona „spoj svojevrsnog krokija i mogućnosti poniranja u autentičnost Botterijevog izraza koji su naši renomirani likovni kritičari, a i inozemni vrlo visoko valorizirali" - kazuje autor koncepta izložbe Stanko Špoljarić.

Bolska izložba Josipa Botteri Dinija neprijeporno ukazuje na njegovu izdvojenu najviše pozicioniranu, artističku poziciju u aktualnom hrvatskom slikarstvu.

Istodobno, ova je bolska izložba je i uvod u predstojeću retrospektivu Josipa Botteri Dinija, autora iznimnog značaja hrvatske umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća i prvih decenija dvadeset i prvoga i njegove vodeće uloge.

Piše: Miroslav Pelikan
15.08.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh