« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NA PRAGU IMENOVANJA

Bošnjaković dobio potporu saborskih klubova

Većina saborskih klubova namjerava podržati imenovanje Dražena Bošnjakovića ministrom pravosuđa

Bošnjaković
Bošnjaković (Damjan Tadic / CROPIX )
Više o

Sabor

,

Ivan Šimonović

,

Ministarstvo pravosuđa

,

Dražen Bošnjaković

Većina saborskih klubova najavila je danas da će podržati imenovanje Dražena Bošnjakovića ministrom pravosuđa, no SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović izrazila je sumnju u usješnost reforme u pravosuđu, ustvrdivši da je vlada kočila reforme, a njezinu je tvrdnju oštro opovrgnula predsjednica vlade Jadranka Kosor, ocijenivši da je riječ o uvredi za bivšeg ministra Ivana Šimonovića i "izjavi koja šteti nacionalnim interesima".

"Poznajemo rad Dražena Bošnjakovića i znamo da je dobar poznavatelj prilika, ili bolje reći neprilika u pravosuđu, ali znamo i da je vlada, usprkos poticajima bivšeg ministra Šimonovića, kočila reforme", rekla je Ingrid Antičević Marinović u ime Kluba SDP-a.

Ustvrdila je da je vlada odbila kroz Kazneni zakon zaštititi radnike od neisplate plaća te da "sada izmjenama Zakona o radu (ZOR) uništava i posljednju branu radnika pred goropadnošću poslodavaca".

>>Kosor se definitivno odlučila za Bošnjakovića kao ministra pravosuđa

Kazala je i kako "reforme ne mogu provesti oni koji su stvorili probleme". "Hrvatskoj nije potrebna rekonstrukcija, nego konstrukcija nove vlade", rekla je SDP-ova zastupnica.

"Tvrdnja da je vlada zaustavljala reforme u pravosuđu strašna je uvreda za ministra Šimonovića, jer hoće reći da je ministar pristajao na pritiske i zaustavljanje reformskih procesa i da je svejedno, iz ne znam kojih razloga, pristao ostati u takvoj vladi", uzvratila je premijerka Kosor

Podsjetila je da je Šimonović u vladu ušao kao nestranački kadar, ali da u vladi "nije bio izolirani otok", nego da je vlada provodila sve reforme i donosila sve planove.

Posebno je istaknula pomake u borbi protiv korupcije, zbog kojih je, kaže, Hrvatska otvorila pregovaračko poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava. "Da smo zaustavili reformske procese, to poglavlje ne bi bilo otvoreno", protumačila je premijerka, poručivši zastupnici Antičević Marinović da njezina izjava "ne šteti vladi, nego nacionalnim interesima, što bi u SDP-u trebali znati".

Kosor je odbacila i tumačenje Damira Kajina (IDS), koji je kao dokaz da se reforme ne provode naveo i nedonošenje Zakona o turističkom zemljištu, na temelju kojega bi država od hotelskih tvrtki trebala naplaćivati naknadu za korištenje zemljišta.

Kajin: Vlada nema izborni legitimitet

Kajin je novom ministru poželio sreću, ističući da je Bošnjaković kao državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa "maksimalno korektno surađivao sa Saborom".

Rekao je i da ključno pitanje nije tko će biti ministar, nego hoće li vlada uspjeti zemlju izvući iz krize. "Bojim se da neće, jer nema izborni legitimitet", rekao je Kajin, koji smatra da bi trebalo raspisati izvanredne izbore. Kosor je uzvratila da je Kajin "poslovično katastrofičan", najavivši da će Zakon o turističkom zemljištu vlada donijeti već na sjednici u četvrtak i uputiti u saborsku proceduru.

Odbacila ja i ideju o prijevremenim izborima, a naglasila je da je "upravo Dražen Bošnjaković onaj tko zna, može i hoće, onaj tko je hrabar uhvatiti se u koštac s problemima".

Kajinovu najavu da će "pozorno pratiti kako će se novi ministar postaviti u slučaju Glavaš", Kosor je ocijenila opasnom, upozoravajući da nije na ministru i Ministarstvu, nego na sudu da se očituje o tom slučaju. "Ministar se neće postavljati ni odlučiti o tome. On će snažno podupirati neovisnost suda", rekla je premijerka.

Pusić: Ozbiljno shvatite svoj posao

Bošnjakovićevo imenovanje je, u ime Kluba HNS-a, pozdravila Vesna Pusić, ocijenivši da je u suradnji s ministrom Šimonovićem "stekao puno iskustva i bio u stanju procijeniti u kojoj se mjeri prihvaća posla koji je ključan i čiji će rezultati biti ključni za okončanje pregovora s EU".

"Imate našu podršku, ali molimo vas da razumijete koliko je važan taj posao. Pretpostavljam da ste u dosadašnjem radu mogli ocijeniti koliko će vam biti teško, ali kad se prihvaćate tako osjetljivog posla koji treba napraviti u kratkom vremenu, pruža vam se ogromna šansa da faktički nešto doprinesete institucionalnoj izgradnji ove zemlje", poručila je Pusić novom ministru.

Pusić je pohvalila rad ministra Šimonovića, posebno pomake na području reforme pravosuđa, a najznačajnijim potezom u njegovu mandatu smatra donošenje zakona kojim su definirani kriteriji za imenovanje novih sudaca i državnih odvjetnika te za napredovanje u profesiji.

O Bošnjakovićevu imenovanju zastupnici bi trebali glasovati u podne.(hina/metro-portal)

07.07.2010. 12:10:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh