« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ČEKA SE ODLUKA USTAVNOG SUDA

Bošnjaci uložili veto na izbor nove vlade Republike Srpske

Bošnjački klub u Vijeću naroda RS-a je na zasjedanju u Banjoj Luci odlučio uložiti veto na izbor nove entitetske vlade koju je prošli tjedan imenovao entitetski parlament

Stara vlada nastavit će raditi u tehničkom mandatu do sudske odluke
Stara vlada nastavit će raditi u tehničkom mandatu do sudske odluke (Wikipedia)
Više o

Vlada

,

Republika Srpska

,

bošnjaci

,

veto

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske osporio je legalnost nove vlade tog entiteta te je zbog toga što u njoj nema vjerodostojnih predstavnika bošnjačkog naroda zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnoga narodnog interesa, prenosi Hina.

Pri imenovanju vlade, na čelu koje je Aleksandar Džombić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, formalno je poštovana ustavna odredba da u njezinu sastavu osim Srbe mora biti i pet Bošnjaka te tri Hrvata. Osim Davora Čordaša iz HDZ-a BiH sve druge hrvatske, odnosno bošnjačke ministre predložile su stranke sa srpskim predznakom.

„Doista je dvojbeno koliko tih pet Bošnjaka uistinu zastupa bošnjačke interese i tko ih je predložio", izjavio je predsjednik bošnjačkog kluba u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović, najavivši kako će se o svemu tražiti očitovanje ustavnog suda RS-a, a bude li potrebno, i državnih tijela.

Džombić, čija vlada zbog bošnjačkog veta još ne može stupiti na dužnost, najavio je kako će poštivati propisani postupak. "Naravno, čekat ćemo odluku ustavnog suda RS-a, a stara vlada nastavit će raditi u tehničkom mandatu do sudske odluke", kazao je Džombić.

Zbog sukoba glede imenovanja nove vlasti na državnoj razini Dodik je pri imenovanju entitetske vlade odbio da itko od bošnjačkih ministara bude iz Stranke demokratske akcije (SDA), a glasačka većina koju njegova stranka ima u Vijeću naroda onemogućila je i da za predsjednika tog tijela bude izabran kandidat kojega je predložila Socijaldemokratska partija (SDP).

04.01.2011. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh