« Fun
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
vjerovali ili ne

Bosanske glasače podmićivali kravama

Komisija će istražiti je li Ibro Berilo zakonito osvojio poziciju u općini

Fotografija vijesti
Više o

bosanski izbori

,

prodaja glasačkih listića

,

podmićivanje kravama

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) i Tužiteljstvo BiH provest će istragu jesu li birači iz male općine Trnovo u okolici Sarajeva dobili krave kao mito ne bi li glasovali za kandidate Stranke za BiH (SBiH) na lokalnim izborima održanima u toj zemlji početkom listopada, prenose lokalni mediji.

Glasuj za vola kako bi dobio kravu

Bizaran slučaj podmićivanja birača koji su trebali odlučiti o novom načelniku i sastavu općinskog vijeća podijeljene općine Trnovo, odnosno onog njezina djela koji se nalazi na području Federacije BiH, izbio je na vidjelo kada je reportažu o tome početkom tjedna objavio popularni politički magazin "60 minuta", koji emitira TV Federacije BiH (FTV).

"Glasuj za vola kako bi dobio kravu", bila je, prema izvorima FTV, pošalica koja se proširila među lokalnim pučanstvom kada se tamo, uoči samih izbora, doznalo da aktivisti Stranke za BiH Harisa Silajdžića navodno besplatno dijele krave onima koji im obećaju da će na biralištima zaokružiti kandidate te stranke.

Na izborima je najviše glasova za načelnika općine doista dobio kandidat SBiH Ibro Berilo.

Konkurentska Stranka demokratske akcije (SDA) slučaj je, međutim, shvatila vrlo ozbiljno pa je poslala pritužbu SIP-u. Predsjednik SIP-a Suad Arnautović podjednako je ozbiljno shvatio tu pritužbu pa je slučaj potencijalnog podmićivanja birača odmah proslijedio državnom tužiteljstvu.

Kako u četvrtak prenosi "Dnevni avaz", u Arnautovićevoj prijavi navodi se kako se "u noći 27. rujna u Trnovu iznenada pojavio tegljač s 36 steonih junica u čijoj su pratnji bili dužnosnici SBiH Emina Dubravić, Mirsad Pindžo, Ibro Berilo, Ismet Imamović i Selim Hamzić", te je u njihovoj nazočnosti, kako se navodi, obavljen "prisilan istovar".

Još dva kontingenta od nekoliko desetaka krava dopremljena su u Trnovo 4. listopada, dan uoči izbora. SDA odnosno SIP Tužiteljstvu BiH dostavili su i popis osoba kod kojih su navodno, "nakon prisilnog istovara", završile krave.

16.10.2008. 15:37:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh