« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
LONDON:

Bookerovu nagradu dobio Howard Jacobson

Jacobson je nagradu dobio za knjigu The Finkler Question, a dva puta je dosad ušao u širi izbor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.themanbookerprize.com)
Više o

Man Booker

,

Bookerova nagrada

,

Michel Bastos

Šezdesetosmogodišnji britanski pisac Howard Jacobson u utorak je proglašen dobitnikom nagrade Booker za 2010. (Man Booker Prize for Fiction), koja mu je dodijeljena za "The Finkler Question", objavljeno je na internetskoj stranici Nagrade Booker. Rođen je u Manchesteru, a završio je Cambridge na kojem je i predavao nakon karijere na Sveučilištu u Sydneyu. Sam sebe često opisuje kao židovsku verziju Jane Austen.

Duhoviti londonski pisac i kolumnist već je dva puta bio u širem izboru za nagradu, 2006. za "Kalooki Nights" i 2002. za "Who's Sorry Now", no tek je ove godine ušao u uži izbor. "The Finnkler Question" je roman o ljubavi, gubitku i muškom prijateljstvu te pokušava odgovoriti na pitanje - što u današnjem svijetu znači biti Židovom. Knjigu je izdao Bloomsbury.

Riječ je o najutjecajnijoj književnoj nagradi koja se dodjeljuje u Velikoj Britaniji, a za koju se mogu kandidirati autori s engleskog govornog područja, državljani Commonwealtha (Britanske zajednice naroda), Irske i Zimbabvea.

Howard Jacobson uz nagradu je dobio i ček na iznos od 50.000 funta. Zanimljivo je da je ove godina prodaja knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu čak 45% veća od prošlogodišnje što najavljuje bolje dane za kulturu i autore. 

13.10.2010. 01:39:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh