« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
PRIPAZITE :)

Bolje slatkiši nego zaslađeni napitci

Namirnice koje daju "praznu energiju", posebno zaslađena gazirana pića i voćni sokovi, imaju najviše štetnih utjecaja na zdravlje

Evo gdje leže najveći problemi
Evo gdje leže najveći problemi (Arhiva)
Više o

zaslađeni napici

,

slatkiši

Šećer je već neko vrijeme neprijatelj zdravlja broj jedan, jer se broj ljudi koji pate od dijabetesa gotovo udvostručio u zadnjih četrdesetak godina - od 5 posto svjetske populacije dogurali smo do preko 9 posto, a trend rasta se ne smanjuje...

Upravo iz tog razloga progon namirnica s dodanim šećerima polako postaje lov na vještice, a mnogi su se odrekli omiljenih slatkiša kako bi se "zdravo hranili"... no, što ćemo sa zaslađenim napitcima na koje se obično ne gleda kao na problem?

Proizvodi s dodanom fruktozom u našu prehranu uveli su višak "siromašno hranjive energije", otkrili su znanstvenici - nanoseći štetni učinak na razinu šećera u krvi.

Kanadski tim istraživača nije našao rizik povezan s hranom i pićima koja imaju prirodnu fruktozu - poput voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda. Međutim, slatki napitci rade nešto drugačije: napravljeni su od sastojaka koji "povećavaju" fruktozu i povećavaju razinu šećera u krvi.

Prije je bilo nejasno je li izbjegavanje hrane, u kojoj se nalaze prirodni šećeri, može biti korisno.

Trenutne preporuke su samo smanjiti unos hrane poput bezalkoholnih pića, žitarica za doručak, pekarskih proizvoda, slatkiša i slastica gdje se dodaju umjetni šećeri.

Istraživači iz St. Michael bolnice i Toronto University u Kanadi prikupili su rezultate od 155 studija koje su istraživale kako različita hrana koja sadrži šećer fruktozu utječe na razinu glukoze u krvi kod osoba sa i bez dijabetesa.

Tim je utvrdio da većina namirnica koje sadrže šećer fruktozu nemaju štetan učinak na razinu glukoze u krvi, sve dok ne "pružaju" višak kalorija. 

Voće i voćni sokovi mogu čak imati povoljan učinak na glukozu u krvi i kontrolu inzulina - naročito kod osoba s dijabetesom.

No, izgleda da namirnice koje daju "praznu energiju", posebno zaslađena gazirana pića i voćni sokovi, imaju najviše štetnih utjecaja na zdravlje. Istraživači objašnjavaju da veći sadržaj vlakana u voću može pomoći objasniti poboljšanja razine glukoze u krvi jer usporava oslobađanje šećera.

Autor studije dr. John Sievenpiper izjavio je: 'Ovi nalazi mogu mogu pomoći u davanju preporuka o važnim izvorima fruktoze u hrani u prevenciji i liječenju dijabetesa. Ali razina dokaza je mala i potrebna je veća i kvalitetnija studija."

27.11.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh