« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HIGIJENA IZNAD SVEGA

Bolesne desni kod majke mogu biti kobne za bebu

Liječnici upozoravaju trudnice o opasnostima bolesti desni, nakon što je nerođena beba preminula kao rezultat loše zubne higijene njezine majke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

trudnica

,

oralna higijena

,

beba

,

gingivitis

To je prvi put da je oralna bakterija odgovorna za smrt bebe koja se skoro u potpunosti razvila. Studija koju je objavio magazin "Pedijatrija i ginekologija", otkrila je slučaj 35-godišnje neimenovane žene koja je imala uobičajeni gingivitis. No bakterija je pronađena u krvotoku bebe, njenim plućima i trbuhu.

Znanstvenici smatraju kako bilo kakav poremećaj amniotičke tekućine, koja inače okružuje nerođenu bebu, može nanijeti rizik i majci i plodu, što infekciju desni čini ozbiljnom prijetnjom.

Slijedeći preventivni tretman, majka mrtvog djeteta u svojoj drugoj trudnoći rodila je zdravog dječaka. Dr. Nigel Carter iz Britanske udruge stomatologa objašnjava: "Ovaj slučaj dokazuje kako nedovoljna briga za oralnu higijenu kod trudne žene može imati značajan utjecaj na nerođeno dijete. Ako ste trudnica, doista je bitno da vodite računa o zdravlju i higijeni vaših desni i usta."

31.01.2010. 13:39:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh