Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2010. 13:39:31
HIGIJENA IZNAD SVEGA

Bolesne desni kod majke mogu biti kobne za bebu

Liječnici upozoravaju trudnice o opasnostima bolesti desni, nakon što je nerođena beba preminula kao rezultat loše zubne higijene njezine majke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

To je prvi put da je oralna bakterija odgovorna za smrt bebe koja se skoro u potpunosti razvila. Studija koju je objavio magazin "Pedijatrija i ginekologija", otkrila je slučaj 35-godišnje neimenovane žene koja je imala uobičajeni gingivitis. No bakterija je pronađena u krvotoku bebe, njenim plućima i trbuhu.

Znanstvenici smatraju kako bilo kakav poremećaj amniotičke tekućine, koja inače okružuje nerođenu bebu, može nanijeti rizik i majci i plodu, što infekciju desni čini ozbiljnom prijetnjom.

Slijedeći preventivni tretman, majka mrtvog djeteta u svojoj drugoj trudnoći rodila je zdravog dječaka. Dr. Nigel Carter iz Britanske udruge stomatologa objašnjava: "Ovaj slučaj dokazuje kako nedovoljna briga za oralnu higijenu kod trudne žene može imati značajan utjecaj na nerođeno dijete. Ako ste trudnica, doista je bitno da vodite računa o zdravlju i higijeni vaših desni i usta."

31.01.2010. 13:39:31
http://metro-portal.hr/bolesne-desni-kod-majke-mogu-biti-kobne-za-bebu/31857/