« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
BOJE SVIJETA

Boja sobe promijenit će vaše raspoloženje

Odabir prave boje utjecat će na kvalitetu stanovanja, tvrde stručnjaci

Boja sobe promijenit će vaše raspoloženje
Boja sobe promijenit će vaše raspoloženje (Arhiva)
Više o

uređenje doma

,

boje

,

uređenje stana

,

boja zidova

Boje utječu na naš život. , pa je dobro obratiti pažnju na to tijekom uređenja doma i pomoću boja na zidovima popraviti kvalitetu boravka u njemu.

Boje vas mogu opustiti, ali i potaknuti vašu aktivnost ili kreativnost, pa vam donosimo nekoliko korisnih informacija: Standardna i u našim krajevima donedavno prevladavajuća bijela boja simbolizira čistoću, no češće dolazi u varijantama poput prljavo bijele ili boje bijele kave.

Vrlo snažna boja je crvena. Potaknut će vašu energiju i dobro raspoloženje, ali u većim količinama može izazvati nervozu. Kombinirajte je s varijantama bijele i dobit ćete vedar prostor koji ipak neće djelovati na vas tako da poželite što prije pobjeći.

Plava boja djeluje umirujuće i opuštajuće, smanjit će u vama nervozu i stres. Obojite njome zidove spavaće sobe i nećete pogriješiti. Dobro raspoloženje u svoj dom unijet ćete premažete li zidove žutom bojom, koja će vas podsvjesno podsjećati na sunčevu energiju.

Umirujuće će na vas djelovati i zelena boja; podsjetit će vas na prirodu. No ne pretjerujte s njome u prostorijama u kojima je potrebna aktivnost, poput radne sobe ili kuhinje.

Pozitivno će u vašem domu djelovati ljubičasta. I dok od nježnijih nijansi možete očekivati pozitivan utjecaj na vašu aktivnost, intenzivna ljubičasta djelovat će umirujuće pa je iskoristite za spavaću ili dnevnu sobu.

Imate li volje i vremena, zidove u svom domu možete obojiti i sami. Niste li sigurni u vlastite sposobnosti miješanja boja, zamolite da vam to učine u trgovini ili odaberite
već gotovu nijansu.

Narančasta boja djelovat će na vaš optimizam, pozitivnu energiju i dobro raspoloženje, pa je uklopite u inače tamne prostorije s malim izvorima svjetlosti.

Sa smeđom bojom na zidovima ne valja pretjerivati jer domu može dati sumoran dojam. Ipak, u kombinaciji sa svjetlijim nijansama može djelovati vrlo umirujuće.

Ružičasta boja zidova nerijetko prevladava u dječjim sobama. Smirujuća je i pozitivna pa je možete ukomponirati i u svoju spavaću sobu.

S crnom bojom za zidovima valja biti oprezan jer je vrlo snažna, kao i sa sivom. Obje mogu djelovati depresivno i zapravo bi ih trebalo koristiti samo u kombinaciji s drugim bojama.     

10.09.2014. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xenon
    17.11.2015. 15:59
    boje su vrlo bitne. I rasveta isto tako doprinosi, pravilan izbor i raspored, dobri uglovi, vrsta osvetljenja, potenciraju ili sakrivaju to sto je(ili sto nije) dobro, neke boje potenciraju, a neke smeksavaju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh