« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ODLIČNO!

Boja ne uzrokuje opadanje kose

Zamijetite li pojačano opadanje vlasi, ne morate strahovati da je za to odgovorna kemikalija kojom bojite kosu, tvrde njemački dermatolozi

Ne, bojanje vam neće uništiti vlasište
Ne, bojanje vam neće uništiti vlasište (Arhiva)
Više o

kosa

,

bojanje kose

,

opadanje kose

Bojanje kose postao je gotovo standard, a svi prigovori majki i baka da se na taj način uništava kosa i pojačano opada - nisu na mjestu, tvrde njemački dermatolozi.

Bojanje kose može rezultirati iritacijom kože na glavi, no neće utjecati na opadanje vlasi.

"Ako često bojite kosu, na temelju iskustva ćete znati koliko boje vaša koža i kosa mogu podnijeti", kaže njemačka dermatologinja Uwe Schwichtenberg.

Opadanje kose ili alopecija može pogoditi ograničen dio vlasišta, a  može biti trajna ili privremena.

Difuzno opadanje kose obično zahvaća cijelu površinu vlasišta, a prvi su znakovi gubitak i do 700 vlasi dnevno, potom stanjenje stabla dlake i vidljivo prorjeđivanje kose. Normalno je, kažu dermatolozi, dnevno izgubiti između 50 i 100  vlasi, s obzirom na to da ih se jednako toliko istodobno obnavlja.

Uzročnici su najčešće kroničan stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa (karcinom), povišena tjelesna temperatura, infekcije, reumatizam, poremećaj metabolizma, anemija, trudnoća, dojenje, dijete izgladnjivanjem, anemija, alkoholizam te neki lijekovi, poput kontraceptiva, lijekova za jetru, dijabetesa ...

U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tijekom dva do tri mjeseca.

28.03.2016. 14:41:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh