« Život
objavljeno prije 13 godina
PAMETNOM DOSTA

Bogati bogatiji nego prije krize

Dok nas svjetski čelnici svakodnevno uvjeravaju da čine sve kako bi nas izvukli iz krize, bankovni računi govore više od tisuću riječi

Novac
Novac (Shutterstock)
Više o

društvena nejednakost

,

bogataši

,

novac

,

kriza bogataši

Amerika grca u dugovima, ljudi svakodnevno ostaju bez svojih domova, ali u SAD-u i dalje živi najveći broj milijunaša na svijetu. Ukupno 5,2 milijuna američkih kućanstava množe se pohvaliti imetkom koji premašuje milijun dolara, otkriva novo istraživanje Boston Consulting Group (BCG).

Najveći skok u odnosu na isto razdoblje prošle godine napravili su Kinezi koji imaju nešto više od milijun milijunaša, ali još uvijek nedovoljno za drugo mjesto na svjetskoj ljestvici koje drži Japan (1,53 milijuna milijunaša).

Zanimljivi su i podaci o kućanstvima koja raspolažu s imetkom od preko 100 milijuna dolara. SAD vodi i u ovoj kategoriji s 2692 kućanstava, na drugom mjestu je Njemačka (839), a na trećem Saudijska Arabija (826).

Najbogatiji pojedinac na svijetu i dalje je Meksikanac Carlos Slim Helú s 74 milijardi dolara. Slijede Bill Gates i Warren Buffet. Zemlja s najviše milijunaša je Singapur u kojem je svako šesto kućanstvo bogato, dok u Švicarskoj svako deseto kućanstvo na računu ima preko milijun dolara.

Istraživanje je ponovno potvrdilo da postoji velika nejednakost u raspodjeli novca i funkcioniranju današnjeg ekonomskog sustava. Dok srednji sloj gotovo svugdje propada, a siromašni zbog krize žive sve teže, bogati imaju nekoliko milijuna više nego prije recesije.

02.06.2011. 20:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    02.06.2011. 23:29
    pa kriza i služi tome, da slabiji propadnu i da jači prožderu slabije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh