« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
PODRIJETLO SVEMIRA

Bog nije bio potreban za Veliki prasak, kaže Stephen Hawking

Jedan od najuglednijih znanstvenika našeg doba i dalje ne misli da je Bog bio potreban da bi svemir nastao

Stephen Hawking i dalje ima što za reći
Stephen Hawking i dalje ima što za reći (Arhiva)
Više o

Bog

,

Stephen Hawking

,

predavanje

,

podrijetlo svemira

,

Richard Feinman

Stephen Hawking i dalje radi punom parom, držeći predavanja o svojim teorijama širom svijeta, a publike nikad ne nedostaje. Tako je njegova zadnja serija predavanja nazvana Podrijetlo svemira i s njoj Hawking ne prestaje izazivati kontroverze.

U predavanju se Hawking koncentrira na razne mitove i suvremene teorije o stvaranju svijeta i svemira, isključujući Boga iz priče na samom početku pitanjem što je zapravo Bog radio prije nego što je stvarao svemir? Odgovor koji nudi je u njegovom poznatom stilu - pita se je li pripremao pakao za ljude koji postavljaju takva pitanje?

Dosta je vremena posvećeno Velikom prasku za koji kaže da se mogao vrlo lako dogoditi i bez Boga, te da je vrijeme počelo teći u trenutku singulariteta, u samom trenutku Velikog praska. 

Jedna od Hawkingovih najdražih teorija je ona Richarda Feinmana, još jednog velikana fizike koji je pred par godina iznio svoju M-teoriju koja pretpostavlja da se višestruki svemiri stvaraju doslovno ni iz čega, tako da postoji velik broj mogućih stanja postojanja, prošlosti i budućnosti.

No, kako u svima ne mora nužno nastati život kakav poznajemo, Hawking smatra kako je vrlo sretan što živi baš u ovom svemiru. 

Pogledajte snimku predavanja velikog fizičara:

19.04.2013. 11:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    zlatan
    25.04.2015. 02:29
    Pratio sam emisiju u kojoj profesor objasnjava da bog ne postoji i bio je veoma ubjedljiv, da sam sebe nije demantirao rekavsi na kraju da bi trebali biti zahvalni sto postojimo. Demant je u sugestiji kome to da budemo zahvalni, po tome kako sam ja shvatio njegovo objasnjenje valjda sami sebi?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh