« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
FUTURISTIČNO :)

Ledeni mjeseci Jupitera i Saturna su dom izvanzemaljaca?

Centar nije zamišljen kao mjesto lova na izvanzemaljce u NLO-ima, već mikroorganizme i možda manje višestanične organizme

Je li Clarke bio u pravu?
Je li Clarke bio u pravu? (Arhiva)
Više o

Jupiter

,

Mars

,

život u svemiru

,

Saturn

,

mjesec Europa

Britanski Centar za astrobiologiju, nedavno osnovana institucija koja ima za cilj pronalaženje života na drugim planetama smješten je kilometar ispod zemlje u Yorkshireu. U laboratoriju u sklopu Centra ispituje se mogućnost postojanja života u takvim uvjetima, s idejom da bi se tako nešto moglo pronaći na Marsu.

Znanstvenici Centra izjavili su da bi pravo mjesto za pronalaženje izvanzemaljskih oblika života bili sateliti Jupitera i Saturna, gdje bi mogli postojati uvjeti za neki jednostavniji oblik života, za kakvim zapravo tragaju.

Centar nije zamišljen kao mjesto lova na izvanzemaljce u NLO-ima, već mikroorganizme i možda manje višestanične organizme, nadaju se znanstvenici.

Vrijedi podsjetiti da ideja, naravno, nije nova, a možda i najpopularnija je Clarkeova Odiseja u svemiru i Jupiterov mjesec Europa kao mjesto na kojem se razvio život.

Naime, dobar dio NASA-e čudi se zašto se život uporno traži na Marsu, dok su puno pogodnija mjesta poput već spomenute Europe zanemarena. Misija koja je trebala biti upućena na taj Jupiterov mjesec odgođena je zbog troškova istraživanja Marsa, a plan lovljenja asteroida mogao bi je još više odgoditi.

16.04.2013. 20:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh