« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KARDINAL BOZANIĆ:

Bog nije apstraktan, on je uvijek s nama

Naglasio je i da je Marija Bistrica duša Hrvatske te podsjetio na njenu 800-godišnju povijest

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber / CROPIX )
Više o

Josip Bozanić

,

Marija Bistrica

,

Bog

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić danas je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije prevdodio svečano euharistijsko slavlje prigodom 800. obljetnice spomena Marije Bistrice

Zagrebački primas govorio je o značaju tog marijanskog svetišta za našu domovinu. "Marija Bistrica je svetište koje je duša Hrvatske, koje predstavlja toplinu, blizinu; svetište u koje rado mnogi hodočašće i gdje se osjeća blizina neba", istaknuo je kardinal Bozanić.

"Mi nosimo spomen u srcu, mi smo Božji i moramo uvijek biti svjesni ljudskoga i kršćanskog dostojanstva gdje god se nalazili ", napomenuo je kardinal Bozanić. Dodao je da dolazak u Mariju Bistricu znači "susret vjernika s Marijom, koja nas usmjerava prema Isusu".

"Bog nije apstraktan, On je blizu i iščituje se u konkretnim događajima", rekao je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na misnom slavlju prigodom 800. obljetnice spomena Marije Bistrice,

Mjesto Bistrica spominje se 1209. godine kao feudalni posjed župana Vratislava, a 1334. kao sjedište župne crkve sv. Petra i Pavla. Hrvatski sabor 1710. godine čini zavjet da će u crkvi Blažene Djevice Marije podići dostojan glavni oltar, a godine 1715. ispunjava taj zavjet i daje urediti veliki glavni oltar. Crkva je proširena i 1731. posvećena Majci Božjoj Snježnoj.

Današnja župna crkva u Mariji Bistrici građena je između 1879. godine i 1882. prema nacrtu bečkoga arhitekta Schmidta, a pod nadzorom njegova učenika Hermana Bolléa. Djelomično je izgrađena na starim temeljima i proširena u neorenesansnom stilu.

Za vrijeme gradnje uoči blagdana Uznesenja Marijina izbio je požar u kojem je oštećena cijela unutrašnjost crkve, osim velikoga oltara i čudesnog kipa Majke Božje. Novi je oltar posvećen 1883. godine.

Bistrička crkva 1923. dobiva naziv manje bazilike. Nadbiskup zagrebački Antun Bauer 1935. okrunio je zlatnom krunom čudotvorni kip Majke Božje i proglasio Majku Božju Kraljicom Hrvata uz asistenciju nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Tijekom međunarodnog marijanskog kongresa 15. kolovoza 1971. u Mariji Bistrici Biskupska konferencija proglasila je svetište Nacionalnim prošteništem čitavoga hrvatskog naroda.

U tom je svetištu 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 16:16:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh