« Sport
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
HHO

Blanka Vlašić i Ivan Kljaković-Gašpić izabrani za sportaše godine

Priznanje HOO-a za sportski pothvat godine dobile su članice ženske alpinističke ekspecije na Mount Everest

(Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Blanka Vlašić

,

Sandra Perković

,

HOO

,

Ivan Kljaković Gašpić

,

Bojan Marinović

,

Joško Vlašić

,

ženska ekspedicija

,

Dino Mansour

,

sportaši godine

,

Boris Sinković

,

Lujo Gyoeri

,

Stanko Hautz

,

Kineziološki fakultet u Zagrebu

,

Boksački klub Borovo

,

Božidar Fučkar

,

Slavko Rasberger

,

Marko Rašo

Atletičarka Blanka Vlašić i jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić izabrani su za sportašicu i sportaša godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), dok su najbolja sportska ekipa i momčad u 2009. ženska stolnoteniska i muška rukometna reprezentacija.

Proslava Velikog dana HOO-a, kojim se tradicionalno obilježava priznanje krovne organizacije hrvatskog sporta od Međunarodnog olimpijskog odbora, započela je velikim pljeskom u Hrvatskome narodnome kazalištu stolnotenisačici Sandri Paović, koja se 11 mjeseci nakon teške nesreće u subotu konačno vratila u domovinu i nazočila je svečanosti. Posebno je emocionalan bio trenutak kada su se s pozornice Sandri zahvalile njezine kolegice iz reprezentacije s broncom sa Europskog prvenstva kao najbolja ekipa, a potom su joj svoju nagradu najuspješnije momčadi poklonili i rukometaši.

Blanka Vlašić je i drugu godinu zaredom proglašena za sportašicu godine, ali je priznala da je ove godine nagradu primila s - guštom.

"Lani je nakon Igara u Pekingu sve bilo nekako nedorečeno i nisam se baš dobro osjećala kada sam na ovoj istoj bini primala nagradu. Sada je sve zasluženo, guštam i nadam se da će se ponoviti ovako dobra godina", kazala je svjetska prvakinja u skoku uvis.

Ivan Kljaković-Gašpić je prvi puta osvojio nagradu za najboljega sportaša, a splitski jedriličar je u 2009. osvojio europsko zlato i svjetsku broncu u olimpijskoj klasi finn.

Dobitnici najviše nagrade HOO-a, koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2009. godinu su košarkaški trener Boris Sinković, rukometni sudac i instruktor Lujo Gyoeri, nogometni sudac i umirovljeni sudac Vrhovnog suda Stanko Hautz, te Kineziološki fakultet u Zagrebu i Boksački klub Borovo iz Vukovara.

Najveći autoritet na polju borbe protiv dopinga u Hrvatskoj Božidar Fučkar dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora, dok je bivši direktor ATP turnira u Umagu Slavko Rasberger dobitnik posebnog priznanja za promicanje športa.

Priznanje HOO-a za sportski pothvat godine ide članicama ženske alpinističke ekspecije na Mount Everest, dok je nogometaš Zadra Marko Rašo nagrađen priznanjem za fair-play jer je na Dvoranskome prvenstvu Hrvatske u Zadru pružio prvu pomoć sucu Vladi Svilokosu, kome je pozlilo na terenu.

Najveće hrvatske sportske nade su europska juniorska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković i europski juniorski boksački prvak Dino Mansour. Nagrada za trenera godine otišla je trenerskom paru Blanke Vlašić - ocu Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću.

"Teška su vremena, ali ne i za hrvatske sportaše na koje moramo biti ponosni za sve ostvarene uspjehe u 2009. Naši sportaši su ove godine osvojili 415 odličja u seniorskoj i juniorskoj kategoriji, a večeras ih je za nagrade bilo nominirano čak 70 u 28 sportova", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 22:34:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh