« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
'RIM' UZVRAĆA UDARAC

BlackBerry predstavio PlayBook kojim namjerava skinuti iPad s trona

VIDEO/GALERIJA: Novi RIM-ov tablet koji nosi ime BlackBerry PlayBook manji je, lakši i prilagodljiviji internetu od Appleova velikana iPada

BlackBerry PlayBook
BlackBerry PlayBook (Getty Images)
Više o

Apple

,

Steve Jobs

,

iPad

,

tablet

,

Dubrovački simfonijski orkestar

,

Noorman Widjaja

,

iPhone 4S

Proizvođač BlackBerry smarphonea javnosti je jučer predstavio novog člana obitelji koji ima samo jednu svrhu - slomiti dominaciju iPada. Naziv novog proizvoda je PlayBook i RIM (Research in Motion) ga planira i službeno plasirati na tržište SAD-a početkom 2011. godine, dok će ostatak svijeta priliku da ga kupi imati nešto kasnije. Ukratko, PlayBook je manja i lakša naprava od iPada koji je od travnja na tronu kraljevstva tableta. PlayBook će imati ekran od 7 inča, za polovicu manje od iPada, težit će oko 400 grama i za razliku do iPada imat će dvije kamere - jednu s prednje, a drugu sa stražnje strane. PlayBook će u biti moći funkcionirati kao veći ekran za BlackBerry preko sigurne bežične veze kratkog raspona. U slučaju prekida veze (na primjer, kada korisnik izađe iz dometa, na tabletu neće ostati nikakvi osjetljivi osobni podatci).

Izvan Wi-Fi mreže, tablet će moći hvatati mobilnu 3G uslugu za pristup Internet preko spajanja s BlackBerryjem. Ali tablet je funkcionalna naprava i sam za sebe. Jedan od izvršnih direktora RIM-a Jim Balsillie naglasio je kako će PlayBook moći pružiti potpuno iskustvo korištenja interneta kao na klasičnim računalima te primjenjivati Flash, format za video i interaktivni sadržaj s interneta, kojeg potpisuje Adobe. A to u prijevodu znači da će PlayBook biti manje ovisan o aplikacijama iz 'treće ruke'. Na primjer, neće biti potrebno preuzeti aplikaciju za YouTube, ako je YouTube već dostupan preko interneta.

>> Osam stvari koje trebate znati o iPadu

RIM je PlayBook držao u strogoj tajnosti. PlayBook će između ostalog, upravo zbog Flasha biti u prednosti nad konkurencijom; podsjetimo, Steve Jobs, alfa i omega Applea, nije dopusti Flash na svojim proizvodima jer on ima, kako kaže, „previše bugova i troši previše energije iz baterija". Ali Balsillie tvrdi da je tržište pokazalo kako se najviše cijeni što bolja prilagodljivost interneta samoj ideji mobilnosti. RIM je odabrao novi operativni sustav kojeg je dizajnirao QNX Software Systems, ali Balsillie naglašava da će tablet moći koristiti aplikacije namijenjene BlackBerryju. U Europu stiže u drugoj polovici 2011. godine.

28.09.2010. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh