« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NOVOSTI

Bjork izdaje Biophiliu, album sjajnih eksperimenata

Biophilia je konceptualni i multimedijalni projekt oduševljenja umjetnice prirodom i znanosti

Biophilia je stvarana na tablet računalima
Više o

bjork

,

Biophilia

Islandska kreativka Björk ponovno je proširila glazbene granice i za svoj sedmi studijski album "Biophilia" zakoračila u svijet prirode i znanosti.

"Biophilia" je njen konceptualni i multimedijalni projekt, koji ona sama opisuje kao spoj glazbe, aplikacija, instalacija, Interneta i nastupa uživo te njenog oduševljenja prirodom i znanosti. Inspiraciju za sam naslov pronašla je u djelu "Musicophilia: Tales of Music and the Brain" engleskog neurologa i psihologa Olivera Sacksa, a čitanje te knjige inspiriralo je ne samo naslov, već i njen pristup stvaranju glazbe.

Svih deset pjesama uvodi slušatelja u nesvakidašnji svijet znanosti i emocije, provlačeći tu kombinaciju kroz različite elemente prirode. Kako sama kaže: "Kroz ovaj album bilo mi je najvažnije pokazati kako su znanstvenici u krivu - itekako je moguće spojiti znanost i emociju".

Većinu materijala za "Biophiliu" Björk je prvotno snimila na tablet-računalima, a zatim se s brojnim suradnicima upustila u glazbeno eksperimentiranje s različitim instrumentima, od kojih su poneka posebno napravljena za potrebe ovog izdanja, pa je tako primjerice za pjesmu "Thunderbolt" osmišljen bas koji radi u kombinaciji s Teslinom zavojnicom.

Prije objave klasičnog CD studijskog "Biophilie", Björk je djeliće albuma predstavila putem 10 različitih interaktivnih iPad aplikacija, a kao najavni singl predstavljen je "Crystalline", pjesma u kojoj će slušatelji pronaći najviše elektronike na ovom izdanju.

"People from the rock and roll world have felt for years that electronic music had no soul, but now electronic music can not only have soul but have all the shapes in the world."

Björk

15.10.2011. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh