« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POPUŠTANJE POD PRITISKOM

Bjelorusija bi surađivala sa EU-om

"Da, mi Bjelorusi i Zapad imamo različite poglede kada je o nekim društvenim pitanjima riječ. No razmirice se moraju nadvladati dijalogom i pregovorima, a ne sankcijama i zabranama", rekao je Lukašenko

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

sankcije

,

Bjelorusija

,

Aleksander Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je, pod pritiskom Zapada zbog problema oko pitanja ljudskih prava, pozvao na dijalog s EU-om, ocijenivši taj blok "važnim partnerom", javlja Hina.

EU je pooštrio sankcije protiv Bjelorusije i u veljači povukao veleposlanika iz Minska, izrazivši tada zabrinutost da bi razdor mogao ponovno gurnuti Minsk pod okrilje Rusije.

No od tada su odnosi poboljšani, a neki diplomati vratili su se u bivšu sovjetsku republiku nakon što je bjeloruski predsjednik iz zatvora pustio oporbenog čelnika Andreja Sanikova. Lukašenko je još ranije članovima vlade naredio da ublaže svoju vanjskopolitičku poruku, a ton njegova govora održanog u utorak u parlamentu bio je pomirljiviji nego obično.

"Da, mi Bjelorusi i Zapad imamo različite poglede kada je o nekim društvenim pitanjima riječ. No razmirice se moraju nadvladati dijalogom i pregovorima, a ne sankcijama i zabranama", rekao je. "Kada je o ekonomiji i politici riječ, Bjelorusija i Europska unija važni su međusobni partneri."

08.05.2012. 21:54:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh