« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TAJNI SVIJET

Bizarne i čudesne činjenice iz seksa životinja

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU - Svijet životinja još uvijek je nepoznanica, a pogotovo način parenja i razmnožavanja

Crveni jelen
Crveni jelen (Natural History Museum)
Više o

seks

,

životinje

,

bizarne činjenice

Crveni jelen - jelen će se približiti suparniku koji "štiti" harem ženki, hukati te hodati pokraj stada izazivajući predvodnika. Na kraju će dva mužjaka ukrstiti rogove, te se gurati sve dok netko ne izgubi snagu i prizna pobjedu. Izbjegavajući rizik ozljede, suparnički mladi mužjaci često čekaju dok predvodniku stada nešto ne oduzme pozornost, te zatim pobjegnu s ženkom ili dvije.

Zečevi - ove životinje su poznate po svojoj seksualnoj aktivnosti, a mogu proizvesti velik broj potomaka u malom vremenskom periodu. Njihova sezona parenja počinje u proljeće, kada se mužjaci počinju ponašati mahnito i agresivno kako bi privukli pažnju ženki. Nakon što je mužjak uspješno zaveo ženku, ona se pozicionira na zemlju te podigne rep. Mužjak se zatim uspinje na nju, te snažno zagrize u njezina leđa. Srećom po nju, parenje traje jedva 20 sekundi.

Scatopsidae - ova vrsta muha uglavnom obitava na otpadu i smeću. Na slici je prikazano razmnožavanje dvije takve muhe koje su ostale uhvaćene u smoli drveća prije 20 milijuna godina. Ženka ima kompleksan reproduktivni sustav koji joj omogućuje da uskladišti sjeme mužjaka nakon parenja. Nakon parenja s više mužjaka, te usporedbe kvalitete partnera, ženka odabire sjeme koje je najbolje za oplođivanje njenih jajašca.

Morski đavo (anglerfish) - ova riba bizarnog izgleda jest ženka morskog đavla na koju je zakačen mužjak. Prije parenja, što je rijedak događaj u slabo naseljenim morskim dubinama, mužjak zagrize u kožu ženke i ne pušta. Njihovo tkivo se sjedinjuje, krvne žile spajaju, te mužjak polako atrofira, prvo gubeći probavne organe, zatim mozak, srce i oči, sve dok od njega ne ostane samo par testisa. Na slici se vide ostaci mužjaka u obliku krakova koji vise s trbuha ženke. Ona može nositi i nekoliko mužjaka na sebi, osiguravajući tako svježu spermu kada je spremna za razmnožavanje.

Kost penisa - slika prikazuje kosti penisa morža, njemačke doge i rakuna. Penisna kost, koja pomaže održavanju krutosti tijekom parenja, pronalazi se kod mnogih vrsta sisavaca. Najveća kost pripada moržu, a može imati dužinu i do 75 cm.

Puž vinogradnjak - ova vrsta puževa počinje parenje podizanjem glave i prianjanjem uz tijelo. Dodiruju se svojim ticalima te ponekad čak i ispaljuju "ljubavne strelice" (kao na slici), prema svojem partneru. Puž tako postaje još više uzbuđen, te može uzvratiti strelice svojem partneru. Čini se kako "ljubavne strelice" pomažu oplodnju, premda način na koji se to događa ostaje nepoznanica.

Blitvina pipa (Lixus) - jednom kada mužjak ove vrste kukca pronađe ženku podiže se na njena leđa. Potiče ju na razmnožavanje tako što joj trlja oči i trbuh. Nakon parenja mužjaci ostaju na ženkama kako bi sprječili suparnike da se približe. U tom položaju mogu ostati i do mjesec dana.

14.02.2011. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh