« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LJETO 1995.

Bivši policijski zapovjednik optužen za genocid u Srebrenici

Neđo Ikonić se tereti da je sudjelovao u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srebrenica genocid

,

genocid BiH

,

Neđo Ikonić

,

MUP Republika Srpska

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika specijalne postrojbe MUP-a Republike Srpske Neđe Ikonića za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice počinjen u ljeto 1995. godine, priopćeno je u subotu iz Tužiteljstva BiH.

Ikonića, koji se sakrio u Sjedinjene države otkuda je u BiH deportiran početkom ove godine, tereti se da je kao zapovjednik 2. odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Centra za obuku Jahorina sudjelovao u masovnom pogubljenju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u istočnoj Bosni.

"Cilj je bio da potpuno ili djelomično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, čime je počinio kazneno djelo genocida iz člana 171. Kaznenog zakona BiH", navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je Ikonić zajedno s drugim pripadnicima Vojske i MUP-a 12. i 13. srpnja 1995. godine sudjelovao u zarobljavanju više tisuća muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti koji su pokušali kroz šumu pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica strahujući od likvidacije.

U optužnici se ističe da je optuženi pripadnicima Specijalne brigade policije RS zapovjedio da likvidiraju zarobljene Bošnjake te da je bio nazočan, te nadzirao i podržavao ubijanje više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Poljoprivrednoj zadruzi Kravica.

Tereti se i da je svojim postupcima nanosio teške tjelesne ozljede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su činili značajan dio etničke skupine, te ubijao muške pripadnike skupine i prisilno premještao žene, djecu i starije pripadnike bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske.

Na području zaštićene UN-ove zone Srebrenice pripadnici Vojske Republike Srpske i policije likvidirali su u ljeto 1995. godine najmanje 8.000 zarobljenih Bošnjaka što je najveći genocid počinjen u Europi nakon završetka II. Svjetskog rata. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 15:30:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh