« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BISKUPSKA KONFERENCIJA

Biskupi: Selektivnost medija pogubna za zdrav nacionalni duh

Masovni mediji nerijetko zanemaruju sadržaje koji pomažu u izgradnji društvenih vrijednosti, smatraju biskupi

Religija
Religija (Zeljko Sop / CROPIX)
Više o

Katolička crkva

,

hrvatski mediji

,

biskupi

,

Hrvatska biskupska konferencija

Hrvatski biskupi poslali su sa zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Lovranu poruku u kojoj ističu kako ne mogu biti zadovoljni ni mirni pred stvaranjem ozračja nesigurnosti, dezorijentiranosti, razjedinjenosti, širenja straha, izgubljenosti kriterija i neprepoznavanja vrijednosti.

U poruci s naslovom "Otkrijmo iznova snagu koja vraća nadu", koju je danas dostavio Tiskovni ured HBK-a, napominju kako podupiru nastojanja mjerodavnih ustanova da se iz našeg društva ukloni bezakonje i nepravda te da se jača vladavina prava i promicanje dostojanstva ljudske osobe, moleći u tim nastojanjima hrabrost i ustrajnost za odgovorne. Uz takvu zauzetost, kako upozoravaju biskupi, postoje istodobno i oni pokušaji koji, na svim razinama, namjerno pojačavaju dojam nestabilnosti i beznađa u hrvatskome društvu.

Biskupi pritom navode kako masovni mediji svojim odabirom nerijetko zanemaruju događaje i sadržaje koji pomažu u izgradnji nosivih društvenih vrijednosti. "Takva je selektivnost pogubna za zdrav nacionalni duh", ističu te pozivaju katolike da ne prihvaćaju kršćanstvu neprihvatljiv način djelovanja.

Kad se razmatraju teškoće, ističu hrvatski biskupi, ne smiju se zanemariti one vrijednosti koje su utkane u dobro ostvareno tijekom dvadeset godina hrvatske samostalnosti. Ne treba pritom zaboraviti, kako dodaju, da su razni oblici današnje društvene krize niknuli iz korijena totalitarnoga komunističkog sustava.

Solidarnost 90-ih ne smije nestati

Biskupi podsjećaju na to da je - kad je bilo najteže i kad su mnogi predviđali slom hrvatske slobode i priželjkivali neuspjeh naših napora - progovaralo zajedništvo, sloga i jedinstvo prožeto evanđeoskim vrijednostima. "Takav polog solidarnosti i dobra ne smije nestati kao pokretač suvremene Hrvatske", poručuju biskupi, navodeći kako umjesto isticanja takve paradigme, niz godina u predstavljanju Hrvatske, naročito na kulturnoj i umjetničkoj razini, pokazuju se sumorni tonovi, mučnina i gušenje ljepote ljudskosti na kojoj je Hrvatska stasala.

Drže da se može o vlastitoj domovini govoriti na različite načine, ali se ne smije zanijekati istina, a istina o temeljima suvremene Hrvatske u sebi nosi ponajprije ponos, a ne sram, velikodušnost, a ne očaj. Biskupi upozoravaju kako je bolno vidjeti vrtnju u krugu sterilnih i samodopadnih političkih poigravanja koja ozbiljne teme i zbiljske nacionalne interese pretvaraju u neukusno zabavište kratkog daha, bez vidljive želje za stvaranjem i podupiranjem zajedničkih projekata.

Na kraju poruke hrvatski biskupi pozivaju da ne dopustimo da prevlada kušnja malodušnosti jer - ako smo pred najvećim prijetnjama znali prepoznati i živjeti dubinu koja je raspršila nevjerodostojnu sliku o Hrvatskoj - možemo to i sada.(hina/metro-portal)

26.10.2010. 14:30:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    26.10.2010. 15:25
    pogubno je i to sto oni (biskupi) pricaju ljudima na misama
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh