« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
MANIJA

Bipolarni poremećaj počinje već u adolescenciji

Do sada su znanstvenici smatrali kako prvi znakovi manije započinju tek u dvadesetim i tridesetim godinama života

Fotografija vijesti
Više o

manična depresija

,

ljudski mozak

,

bipolarni poremećaj

Američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od General Psychiatry pokazalo je kako manično-depresivni poremećaj počinje već u adolescenciji, što je ranije nego se do sada smatralo, prenosi Hina.

Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja što sugerira da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji, utvrdili su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

"Uobičajeno se mislilo da manija započinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže Kathleen Ries Merikangas, voditeljica istraživanja.

"Mislim da je važno da ljudi shvate da od manije mogu patiti i adolescenti", dodala je.

Istraživanje je obuhvatilo više od 10.000 tinejdžera i znanstvenici su utvrdili da njih 2,5 posto ispunjava kriterije za postavljanje te dijagnoze, a 2,2 posto imalo je simptome manično-depresivnog poremećaja u posljednjih godinu dana.

Prema podacima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, 2,6 posto odraslih Amerikanaca u proteklih godinu dana također je imalo simptome bipolarnog poremećaja.

Istraživanje je pokazalo i da je u godini koja je prethodila istraživanju 1,3 posto tinejdžera patilo od simptoma manije a 5,7 posto od depresije.

"Mislim da naše istraživanje sugerira da je bipolarni poremećaj puno češći među adolescentima nego što su ranija istraživanja pokazivala u posljednjih 12 mjeseci", zaključila je Merikangas.

12.05.2012. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh