« Svijet
objavljeno prije 15 godina
grace akallo:

Bila sam dijete-vojnik

Grace Akallo koja je kao djevojčica bila prisiljena ratovati, ekskluzivno za Metro priča svoju dramatičnu priču po kojoj će biti snimljen i film

(Metro Stockholm)
Više o

Ishmael Beah

,

Grace Akallo

,

djeca-vojnici

,

djevojčica vojnik

,

LRA

,

Uganda pobunjenička vojska

,

Will Raee

,

Kon Kelei

,

Emmanuel Jal

,

Shena A. Gacu

Tada petnaestogodišnja djevojčica Grace Akallo, dobro se sjeća 9. listopada 1996. Taj dan se u koledžu St. Mary, školi za djevojčice u Ugandi, činio kao i svaki drugi.

''Ali časne sestre koje su trčale prema školi činile su se pomalo nervoznima'', priča danas Grace.

Časne su čule glasine da je pobunjenička skupina Gospodareva vojska otpora (Lord's Resistance Army - LRA) vrlo blizu. Te noći zbilja je napala školu i otela 139 djevojčica. Jedna od njih bila je i Grace Akallo.

''Sestra Rachele sustigla nas je ujutro'', prisjeća se. ''Pobunjenici su prijetili da će ju silovati i ubiti, ali ih je molila sve dok nisu pustili 109 djevojčica.''

Akallo je bila jedna od 30 djevojčica koje su pobunjenici odbili osloboditi.

''Tjedan poslije morala sam se početi boriti'', objašnjava Grace. ''Pobunjenici tuku ljude do smrti, a ja sam također za njih morala ubijati. Ubijanje i to što sam se morala udati za jednog od pobunjenika je bilo najgore''.

Prema podacima UN-a 90 posto vojnika te vojske su djeca. Prisiljena su drugima odrezati uši, ruke i usnice, ili ubijati civile osumnjičene za odanost vladi.

Nakon sedam mjeseci pakla,  Akallo je uspjela pobjeći. Na kraju se uspjela vratiti u koledž St. Mary. ''Tko sam ja da se žalim? Ja sam preživjela. Pet ili šest mojih prijateljica su ubijene, a druge su silovane i rodile su djecu od kojih su neka bila zaražena AIDS-om'', kaže Grace.

Hollywood je već otkrio ovu nevjerojatnu priču. Studio Caspian Pictures treba započeti s produkcijom filma 'Djevojčica vojnik' ('Girl Soldier') s Umom Thurman u ulozi časne sestre Rachele (u filmu se zove sestra Caroline).

''Zbilja je nevjerojatno da se djeca u Središnjoj i Zapadnoj Africi iskorištavaju kao vojnici i seksualni robovi, i to već gotovo dva desetljeća, a ništa se stvarno nije učinilo kako bi se to spriječilo. Svjetske vlade i UN moraju za puno toga odgovarati'', kaže Will Raee, izvršna producentica filma.

Nakon što diplomira na Sveučilištu Clark u američkom Worcesteru, Grace Akallo planira posvetiti svoj život djeci koja dijele njezinu sudbinu.

''Ako ne spasimo djecu-vojnike, radit će ono što su naučili raditi'', kaže Grace.

Prošlog ljeta posjetila je sestru Rachele koja danas živi u Rimu.

''Riskirala je svoj život kako bi nas spasila, ali još uvijek misli da nas je razočarala'', objašnjava Grace.

Akallo je osnovala vjerojatno najneobičniju organizaciju na svijetu, udrugu bivše djece-vojnika. Suosnivači su Ishmael Beah (dijete-vojnik iz Sierra Leonea koji sada živi u New Yorku), Kon Kelei (dijete-vojnik iz Sudana, danas živi u Nizozemskoj), Emmanuel Jal (sudansko dijete-vojnik koji je postao hip hop zvijezda) i Shena A. Gacu, djevojčica-vojnik iz Ugande koja danas živi u Danskoj.

Podaci UN-a kažu da su između 2004. i 2007. godine djeca-vojnici sudjelovali u konfliktima u 19 zemalja ili teritorija, uključujući Afganistan, Nepal, Somaliju, Sudan i Ugandu. Posljednjih desetljeća deseci tisuća djece-vojnika sudjelovalo je u sukobima u Burundiju, Obali Bjelokosti, Kongu, Liberiji, Afganistanu i Južnom Sudanu.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
26.11.2009. 13:01:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh