« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
HMMM...

Bijeli ili smeđi šećer?

Šećer je prirodni sastojak koji je tisućama godina dio ljudske prehrane. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer spadaju u najpopularnije sorte

Koji birate?
Koji birate? (Arhiva)
Više o

smeđi šećer

,

bijeli šećer

Znate li u čemu se razlikuju ove dvije vrste šećera i koja je zdravija? S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva - biljke šećerne trske ili šećerne repe - prilično su slični.

Smeđi šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa dobivenog iz šećera. Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg šećera i malo povećava hranjivu vrijednost.

Glavna razlika između ove dvije vrste šećera je to što smeđi šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija. No, smeđi šećer ima neznatnu količinu minerala pa nije dobar izvor ni minerala ni vitamina.

>> 8 mitova o šećeru u koje trebate prestati vjerovati >>

Uz to, smeđi šećer sadrži manje kalorija nego bijeli, no razlika je doista mala. Primjerice, jedna čajna žlica smeđeg šećera (4 rama) sadrži 15 kalorija, a žlica bijelog šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i okusu.

Smeđi i bijeli šećer proizvode se na različite načine. Bijeli se šećer proizvodi postupkom pročišćavanja kojim se uklanja smeđi sirup nazvan melasa. S druge strane, smeđi šećer ili prolazi manje obrade da bi zadržao sadržaj melase ili se proizvodi miješanjem bijelog šećera s melasom.

Obje vrste šećera mogu se na različite načine koristiti u kuhanju i pečenju. Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje jer će konačni proizvod biti mekši i imat će gušću strukturu. Primjerice, kolačići koji se rade sa smeđim šećerom bit će vlažniji i mekši, a ako se kolačići rade s bijelim šećerom imat će prozračniju strukturu.

>> 5 loših stvari koje šećer radi vašem tijelu >>

Zbog toga se bijeli šećer obično koristi za pečenje dizanih proizvoda. Treba napomenuti da se smeđi šećer često koristi i za glazure te razne vrste umaka, poput onog za meso s roštilja.

Ove dvije vrste šećera razlikuju se i po ukusu. Smeđi ima okus karamele i dobro ga je koristiti kada se rade čokoladne torte i kolači. S druge strane, bijeli šećer ima neutralan okus pa se može koristiti u pripremi raznih vrsta jela.

Koja vrsta je bolja?

S obzirom na sličnu nutritivnu vrijednost, koju ćete vrstu šećera odabrati ovisi o vašim osobnim željama. Iako smeđi šećer sadrži nešto malo više minerala i manje kalorija, smatra se zdravijim, no razlika je gotovo zanemariva pa možete konzumirati onaj koji vam okusom više odgovara.

>> Mitovi o zdravoj hrani >>

Ne treba zaboraviti da je šećer općenito jedan od čimbenika koji je povezan s pretilošću i jedan od glavnih uzročnika određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, navodi Healthline. Stoga se preporučuje da pripazite na unos šećera te da ne pretjerujete.

04.07.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.07.2021. 21:51
    navikao sam na bijeli
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh