« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠTEFAN FUELE

BiH naredne izbore mora dočekati s izmjenjenim Ustavom

Listopadski izbori, istaknuo je Fuele, veoma su važni za BiH, jer bi morali označiti prelazak te države iz daytonske u pro-europsku fazu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

ustav

,

BiH

,

Stefan Fuele

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele kazao je u četvrtak u Sarajevu kako je Bosna i Hercegovina "na dobrom putu" da tijekom godine dobije odluku o ukidanju viznog režima za putovanje u zemlje EU, istodobno pozvavši vlasti BiH na nastavak reformi, posebice na izmjene Ustava i Izbornog zakona kako bi izbori u listopadu bili u cijelosti demokratski.

"Vrlo je važno provesti te izmjene do izbora u listopadu kako bi BiH uskladila svoje zakonodavstvo s presudom Europskog suda za ljudska prava", kazao je Fuele novinarima nakon razgovora što ga je vodio s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Europski sud za ljudska prava je ranije ove godine presudio kako Ustav i Izborni zakon BiH diskriminiraju građane na nacionalnoj osnovi jer pripadnicima nacionalnih manjina ne dopuštaju kandidiranje za člana Predsjedništva BiH ili zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Fuele je sugerirao kako bi demokratičnost izbora najavljenih za listopad mogla biti dovedena u pitanje ako se ne bi provele izmjene na koje obvezuje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Špirić kazao je kako, unatoč postojećim razlikama među političkim strankama, ipak ima izgleda da se tražene promjene Ustava i Izbornog zakona provedu. I Špirić i Fuele suglasili su se kako bi ukidanje viza za građane BiH bio veoma važan korak, a europski je povjerenik potvrdio kako bi se Bruxelles o tome mogao očitovati u travnju.

"Vjerujem da smo na dobrom putu", kazao je Fuele objašnjavajući kako BiH nije ni u kakvom paketu s Albanijom, jer se za svaku državu radi posebna procjena o ispunjavanju kriterija nužnih za ukidanje viza.

Istaknuo je i to kako se od vladajuće koalicije u BiH očekuje postizanje suglasnosti o zakonu o popisu stanovništva kako bi se popis i proveo 2011. godine, kao i u svim drugim europskim zemljama. Naznačio je i spremnost Europske komisije da nastavi financijski pomagati BiH.

Fuele je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kako je uvjeren da sve zemlje regije imaju jasnu europsku perspektivu, iako su u različitim fazama na putu postizanja tog cilja. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 20:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh