« Život
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MA DA?!

Biblija je više nego dvostruko nasilnija od Kur'ana?

Bez ikakve želje za svrstavanjem na neku stranu u religijskim ratovima koji se trenutno vode u svijetu, mislimo da bi ovo trebalo prenijeti zbog opće kulture :)

Biblija je prilično nasilna knjižurina
Biblija je prilično nasilna knjižurina (Arhiva)
Više o

Biblija

,

nasilje

,

Kuran

,

katoličanstvo

Biblija je bitno nasilnija od Kur'ana, zaključak je softverskog inženjera Tom Andersona koji je, očito potaknut najnovijim valom nasilja inspiriranim religijom odlučio ispitati neke stvari.

Naravno, u objavi svojih rezultata pokušao je biti što je više politički korektan, s obzirom na činjenicu da objavljuje vijest u zapadnom kulturnom krugu snažno naslonjenom na Bibliju kao izvor inspiracije, no rezultati su neumoljivi - u Bibliji ima bitno više nasilja nego u Kur'anu.

Koristeći softver za analizu teksta trebalo mu je samo dvije minute da utvrdi kako je nasilje prisutnije u Bibliji nego u Kuranu. Anderson je analizirao koliko se puta riječi "radost", "predosjećaj", "ljutnja", "gađenje", "tuga", "iznenađenje", "strah" i "povjerenje" pojavljuju u Kuranu te u Starom i Novom zavjetu.

Zanimljivo - riječ povjerenje puno je prisutnija u Kur'anu, dok je ljutnja jedna od ključnih riječi koja se stalno spominje u Bibliji. Dodatna analiza pokazala je da je Stari zavjet nasilniji od Novog koji je pak dvostruko nasilniji od Kurana.

Kako je do sada već stvarno ogroman broj islamskih klerika osudio tumačenja Kur'ana na način Al-Quade ili ISIL-a, a još nismo čuli niti jednu riječ od predstavnika kršćanstva na sličnu temu ... što reći, pazite što čitate :).

10.02.2016. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh