« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
bez straha

Bezbolni posjeti zubaru i u Hrvatskoj?

U svijetu je potpuno bezbolno liječenje zubnog karijesa uz pomoć ozona postalo pravi hit, a za zubarima iz svijeta ne zaostaju ni naši stomatolozi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

stomatologija

,

bezbolno liječenje zubnog karijesa

,

liječenje pomoću ozona

,

hrvatski stomatolozi

,

dr. Hrvoje Jurić

Po mišljenju predsjednika Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju dr. Hrvoja Jurića, stomatologe najviše veseli dobro djelovanje ozona na tvrda zubna tkiva, što se prije svega odnosi na učinkovito liječenje karijesa kao i liječenje korijenskih kanala gdje se, uz pomoć ozona, tkiva uspješno dezinficiraju. Na taj način poboljšava se učinkovitost terapijskih postupaka.

Dr. Jurić također ističe pozitivan terapijski učinak ozona i na sluznicu usne šupljine, primjerice u terapiji herpesa ili afti, gdje se korištenjem ozona značajno smanjuju simptomi, ali i trajanje bolesti.

Tretman ozonom vrlo je jednostavan i bezbolan, a ovisi o tipu uređaja koji se koristi.

Oboljelo mjesto ili zub izravno se, uz pomoć sonde, izlaže djelovanju ozona, a tretman traje od 20 sekundi do nekoliko minuta, ovisno o indikaciji i vrsti uređaja.

Obzirom da je karijes infektivna bolest uzrokovana bakterijama, djelovanjem ozona smanjit će se broj bakterija koje uzrokuju bolest, ističe dr. Jurić.

Na taj način prevenira se razvoj karijesa u njegovoj najranijoj fazi, destruktivni demineralizacijsku procesi preusmjeravaju se u remineralizacijske, te na taj način spriječavaju razvoj i napredovanje karijesa, što je posebno važno kada je riječ o djeci.

Drugi oblik primjene ozona je, kako navodi dr. Jurić, tijekom liječenja uznapredovale karijesne lezije gdje se prema suvremenim načelima minimalno-invazivne stomatologije, uklanja najmanja moguća količina tvrdog zubnog tkiva, a prestali dio cakline i dentina dezinficira se ozonom prije postavljanja trajnog ispuna. Takvi postupci učinkovito pomažu u očuvanju zuba što duže u funkciji.

Ozon je plin čija su antimikrobna i protuupalna svojstva poznata već više od 100 godina, te se stoga već dugo na različite načine primjenjuje i u medicini.

Osim u medicini, ozon se koristi i u velikim industrijskim postrojenjima primjerice za dezinfekciju vode.

Posljednjih godina primjena ozona u stomatologiji se intenzivirala i to ponajprije stoga što su se na tržištu pojavili različiti uređaji utjecajnih proizvođača stomatološke opreme, koji su postali dostupni širem krugu korisnika.

U hrvatskoj stomatologiji primjena ozona nije ograničena isključivo na privatnu praksu. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od prvih i vodećih centara za istraživanja učinkovitosti ozona u stomatologiji u ovom dijelu svijeta, koji daje znanstvenu podršku primjene tog oblika liječenja za veliki broj stomatologa u praksi, napominje dr. Jurić.

Budućnost primjene ozona u stomatologiji i cijeloj medicini više nije upitna, jer je njegova učinkovitost višestruko dokazana, ističe dr. Jurić, no napominje da on nije "lijek za sve". Ozon treba koristiti na pravilan način i s točno postavljenom dijagnozom, koja će onda osigurati i očekivani dobar terapijski učinak.

Izvor: Hina

26.08.2009. 11:51:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Marko
    14.06.2011. 11:13
    Da li se ozon primjenjuju samo na liječenje ili se može koristiti kod zahvata na zubima koji su pod navodnikom estetska stomatologija ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh