« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
470 MILIJUNA RAZLOGA

Berlusconi se nije pojavio na nastavku suđenja za korupciju

Ovaj put isprika za nedolazak na sud, uz isticanje kako se ne radi o izbjegavanju, glasila je: promjena vremenskog rasporeda neodgodivih obveza

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

porezna prevara

,

suđenje

,

Mediaset

Talijanski premijer Silvio Berlusconi nije u ponedjeljak došao na nastavak suđenja u Milanu na kojem se njegova televizijska kuća Mediaset tereti zbog porezne prijevare pri kupoprodaji televizijskih prava.

U pisanoj izjavi koju je po odvjetnicima poslao sudu i koju je pročitao predsjednik suda Eduardo D'Avossa, Berlusconi je svoj nedolazak ispričao "promjenom vremenskog rasporeda" neodgodivih obveza i činjenicom da će tema rasprave ionako biti proceduralna pitanja. No, istaknuo je da ne izbjegava dolazak na sud.

Državno tužiteljstvo optužuje Berlusconija za poreznu prijevaru zbog toga što je umjetno napuhao, kroz lažne off shore tvrtke, cijenu prava za objavljivanje američkih filmova koje je otkupljivao njegov Mediaset, što je kazneno djelo kažnjivo s 18 mjeseci do 6 godina zatvora.

Zahvaljujući tim potezima, kompanija koju kontrolira Berlusconi uspjela je stvoriti crne fondove u inozemstvu i smanjiti svoju zaradu u Italiju kako bi platila manji porez, po optužnici. Time je navodno zaradila 470 milijuna eura.

Obrana je u ponedjeljak zatražila dodatni rok kako bi proučilo mogućnost takozvanog ubrzanog sudskog postupka koji u slučaju izricanja kazne automatski povlači za sobom smanjenje kazne za trećinu, ali je sud odbio takav zahtjev.

U ovom predmetu sudi se još jedanaesterima osumnjičenicima, među kojima predsjedniku Mediaseta Fedeleu Confalonieriju i Berlusconijevu bivšem britanskom odvjetniku Davidu Millsu.

Suđenje talijanskom premijeru nastavlja se pošto je početkom listopada talijanski ustavni sud ukinuo takozvani zakon Alfano, po imenu talijanskog ministra pravosuđa, koji je jamčio imunitet najvišim državnim dužnosnicima i koji je parlament donio samo nekoliko mjeseci nakon Berlusconijeva povratka na vlast u travnju 2008.

Protiv Berlusconija u tijeku je još jedan proces za navodnu korupciju. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 17:23:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh