« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI ZA SILVIJA

Berlusconi izgubio većinu u talijanskom parlamentu

Talijanski premijer, 75-godišnji medijski magnat opterećen brojnim skandalima, i dalje odbija otići i najavljuje borbu

Fotografija vijesti
Više o

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

izbori u Italiji

Dio zastupnika njegove stranke koji se pobunio protiv aktualne vlasti ugrožava premijersku poziciju Silvia Berlusconija te prijeti rušenjem vlade, javlja Hina.

Različite su procjene o tome koliko će ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka i glasovanja o javnim financijama u zastupničkome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim 'izdajicama' jasna je: nemate kamo, a bit ćete nagrađeni ostanete li.

No čak i ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, kad je čuo za najnovije prebjege iz Berlusconijeve stranke PDL-a, kaže da je stvar gotova.

Talijanski premijer, 75-godišnji medijski magnat opterećen brojnim skandalima, i dalje odbija otići i najavljuje borbu. "U zadnjih smo nekoliko sati provjerili kako stojimo i brojke su sigurne, imamo većinu", rekao je u nedjelju svojim stranačkim sljedbenicima.

Oporba lijevoga centra brzo je odbacila tu tvrdnju i objavila kako se sprema tražiti glasovanje o povjerenju vladi kojim će srušiti Berlusconija čak i ako u utorak preživi glasovanje.

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog mjera štednje i smanjivanja javnih financija i u ponedjeljak su nastavljeni u Italiji, gdje su zaposleni u javnom prijevozu u gotovo svim većima gradovima obustavili rad. Na prosvjedni štrajk pozvao je savez sindikata USB zbog odluke Berlusconijeve vlade o smanjenju izdataka za gradski i komunalni prijevoz. Zbog štrajka javnog prijevoza došlo je do velikih problema i začepljenja u prometu, posebno u Rimu i Milanu.

Sindikalni vođe upozoravaju na planove vlade o privatizaciji javnog prijevoza u gradovima. Za ovaj tjedan planiran je još niz prosvjednih akcija protiv Berlusconijeve vlade. Studenti su najavili demonstracije u Rimu za utorak. U petak je predviđeno prosvjedno okupljanje protiv financijskih institucija pred sjedištem Narodne banke u Rimu.

Od utorka do petka bit će zatvorene sve benzinske postaje u Italiji. Savez koncesionara za benzinske postaje odlučio je da će ukupno štrajkati 15 dana, ali u nekoliko intervala. Prosvjeduje se zbog najavljenih vladinih mjera liberalizacije tog segmenta koje ugrožavaju budućnost 25.000 poduzeća i 140.000 radnih mjesta.

07.11.2011. 14:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh