« Svijet
objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana
DA?!

Berlin skreće na Trumpov kurs

Nakon SAD i njemačka savezna vlada sada optužuje Iran da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja. Takođe je Saudijskoj Arabiji izražena "neograničena solidarnost". Kritičari to smatraju opasnim potezom

Bome, nezgodno...
Bome, nezgodno... (Wikipedia)
Više o

Njemačka

,

Donald Trump

Savezna Vlada Njemačke je načelno veoma kritički nastrojena prema politici američkog predsjednika Donalda Trumpa. Posebno kada se radi o pitanjiam rata i mira. Trump je prošle godine raskinuo atomski sporazum s Iranom, dok su istovremeno Njemačka, Francuska i Velika Britanija ulagale ogromne napore da sporazum ostane po svaku cijenu na snazi.

Situacija se pogoršala kada su 14. rujna raketama napadnuta saudijska naftna postrojenja. Za to su SAD odmah optužile Iran. Čak i napadnuta Saudijska Arabija se u početku nije htjela baviti pitanjem krivice. No u međuvremenu je i Rijad na liniji Washingtona. Iran je pak odlučno odbacio odgovornost za napad.

Deset dana kasnije su se američkom viđenju situacije, da je Iran odgovoran za napade, pridružile Njemačka, Francuska i Velika Britanija. "Nama je jasno da Iran snosi odgovornost za ovaj napad. Ne postoji nikakvo drugo vjerodostojno objašnjenje", stoji u zajedničkom priopćenju europske trojke. No, na čemu se zasnivaju ovi zaključci, njemačka kancelarka Merkel, francuski predsjednik Macron i britanski premijer Johnson nisu objasnili.

Teheran i u europskom i u američkom stavu vidi jednako "bezrazložno podmetanje". Šef glavnog stožera Mohammed al Bakri predvidio je propast svakome tko se usudi napasti njegovu zemlju, ali je istovremeno istakao da Saudijska Arabija nije neprijateljska zemlja.

"Jednostavno pogrešno"

Glasnogovornik Zelenih za vanjsku politiku u njemačkom Bundestagu, Omid Nouripour smatra da je stav tri europske zemlje "potpuno pogrešan". Isitina postoje naznake za odgovornost Irana, ali istraga je još u tijeku, kazao je on u razgovoru za DW. Stoga je nemarno donositi preuranjenu presudu, jer to potkopava vjerodostojnost istrage i ne vodi ka deeskalaciji situacije".

Istovremeno ovaj političar Zelenih se zalaže za to da se učini sve što je moguće kako bi se spasio nuklearni sporazum s Iranom. On savjetuje Iranu da konačno sjedne za stol s Amerikancima, budući da postoji nepovjerenje na obje strane. "Jednostavno se radi o tome da se spriječi velika vojna eskalacija. Ova šutnja je vrlo opasna."

Intervencija Bundeswehra?

Tri europske vlade nisu se zaustavile kod prebacivanja krivice Iranu, već Saudijskoj Arabiji obećavaju "neograničenu solidarnost". Izgleda da je Saudijska Arabija ovo obećanje uzela zdravo za gotovo. Tamošnja novinska agencija SPA citirala je poziv kabineta međunarodnoj zejednici. Radi se o tome da se iranskom agresivnom djelovanju "postave granice".

Tu se pokazuje u kakvu opasnu poziciju se dovela Njemačka, kaže Jana Puglierin iz njemačkog Društva za vanjsku politiku (DGAP) u Berlinu. "Nije jasno do kakvih daljih implikacija sve može dovesti", kazala je ona u razgovoru za DW. Na primjer ako Amerikanci povećaju pritisak "na Njemačku i druge saveznike da se možda vojno angažiraju".

Takvu želju je već čula ministrica obrane Njemačke, Annegret Kramp-Karrenbauer. Za vrijeme njene posjete SAD, ona je već signalizirala spremnost Njemačke za vojni angažman u Hormuškom tjesnacu.

No, čak i ako Washington ne bude zahtijevao jasan vojni angažman Berlina, Jana Puglierin smatra da je Njemačka u kompliciranoj poziciji. "Postoje interesi u regiji koju se međusobno ne mogu pomiriti. Održavanje sporazuma s Iranom, toj zemlji je predstavljeno kao najveći njemački cilj, a tu je onda s druge strane podrška Saudijskoj Arabiji kao dugogodišnjem partneru".

Jana Puglierin ulogu Njemačke vidi prije svega u tome da zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom posreduju između Irana i SAD. "Uvjerena sam da su Njemačka i druge države Europske unije u veoma dobroj poziciji, upravo zbog toga što ne slijede strategiju 'velikog pritiska', već se postavljaju kao vjerodostojni posrednik koji može djelovati uravnoteženo".

Piše: Christoph Hasselbach/DW
28.09.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh