« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SCHWARZ-SCHILLING:

Beograd još uvijek njeguje ideju o "velikoj Srbiji"

Visoki međunarodni predstavnik za BiH optužuje Srbiju za nacionalističku i velikosrpsku ideologiju

Velika Srbija
Velika Srbija (Wikipedia)
Više o

Vojislav Koštunica

,

Boris Tadić

,

velika Srbija

,

škola upisi

,

Otto von Habsburg

Bivši član kabineta Helmuta Kohla i nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling kritizirao je u gostujućem komentaru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung aktualnu srbijansku politiku optužujući je za destabiliziranje Bosne i Hercegovine i Kosova i njegovanje ideje o "velikoj Srbiji".

"Beograd se još nije oslobodio nacionalističke i velikosrpske ideologije koja je u devedesetima prouzročila najveći genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata te raspad Jugoslavije", piše Schwarz-Schilling u gostujućem komentaru za regionalni ugledni dnevnik Sueddeutsche Zeitung. On smatra da problemi Kosova i Bosne i Hercegovine ne leže u pomanjkanju dobre volje i "gluposti" političara ovih zemlja nego u "ideološkoj okoštalosti Srbije".

"Srbijanska vlada s nevjerojatnom upornošću radi na tomu da se politička ideja 'velike Srbije' ne dovodi u pitanje", smatra Schwarz-Schilling. Oni koji se toj ideji usprotive, poput Zorana Đinđića, bivaju "smaknuti".

EU popušta Srbiji

Ugledni njemački demokršćanski političar istodobno Europsku uniju optužuje za popuštanje prema politici Beograda. Schwarz-Schilling smatra da bi međunarodna zajednica najnovije dvije presude, one Međunarodnog suda u Den Haagu (IGH) o ispravnosti samoproglašenja Kosova neovisnim te britanskog sudstva koja je odbilo izručiti Ejupa Ganića Srbiji, trebala iskoristiti kako bi Beogradu dala do znanja da više neće tolerirati dosadašnju politiku.

Gostujući komentar Christiana Schwarza-Schillinga, koji nosi naslov "Opasan san o velikom carstvu", ilustriran je fotografijom srpskog plivača Milorada Čavića koji je zlatnu medalju za pobjedu u utrci na 50 metara leptir na Europskom prvenstvu u Budimpešti proslavio u majici na kojoj je ćirilićnim pismom pisalo "Kosovo je Srbija".(hina/metro-portal)

15.08.2010. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh