« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SASTANAK NA VRHU

Abas spreman za novi krug razgovora s Kvartetom

Mahmud Abas će se sastati s Davidom Haleom i dobiti konačnu verziju izjave SAD-a, Rusije, EU-a i UN-a

Mahmud Abas
Mahmud Abas (Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

Kvartet za Bliski istok

,

Izrael Palestina

Predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas razgovarat će u nedjelju s američkim izaslanikom o izravnim pregovorima s Izraelom koje je predložio Kvartet za Bliski istok, rekao je jedan visoki palestinski dužnosnik.

David Hale, pomoćnik američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella, trebao bi se navečer sastati s Abasom u Ramalahu, na Zapadnoj obali, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Abas će se sastati s Davidom Haleom i dobit će konačnu verziju izjave Kvarteta (SAD, Rusija, EU, UN)" koja poziva Izraelce i Palestince da nastave izravne pregovore. Bliski Abasov suradnik Nimr Hamad rekao je u petak da će se PLO izjasniti o izravnim pregovorima s Izraelom nakon formalnog poziva Kvarteta.

"Čekamo izjavu Kvarteta kako bismo donijeli odgovarajuću odluku o izravnim pregovorima", rekao je. Kvartet je pozvao Izrael da prekine naseljavanje palestinskih područja te apelirao na dvije strane da nastave izravne pregovore kako bi se u roku dvije godine postigao mirovni sporazum.

Međutim, Hamas i drugi palestinski pokreti u Damasku izrazili su u nedjelju protivljenje nastavku izravnih pregovora između palestinskih vlasti i Izraela.

"Palestinski pokreti otpora odbacuju izravne i neizravne pregovore i upozoravaju na opasne posljedice politike koja ima za cilj izdaju palestinskih nacionalnih prava", kaže se u izjavi objavljenoj nakon njihova sastanka. "Povratak izravnim pregovorima popuštanje je američkim i cionističkim uvjetima kojima se želi likvidirati ta prava", ocjenjuju.

Izjavu su osim Hamasa potpisali Islamski džihad, Narodna fronta za oslobođenje Palestine - Glavno zapovjedništvo i Narodna i demokratska fronta za oslobođenje Palestine. Neizravni pregovori pod pokroviteljstvom SAD-a pokrenuti su u svibnju. Da bi pristao na izravne pregovore, Abas traži da Izrael prekine gradnju židovskih naselja na palestinskim područjima.

Izravni pregovori prekinuti su od izraelske ofenzive na pojas Gaze potkraj 2008.(hina/metro-portal)

15.08.2010. 19:10:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh