« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SHAKE IT

Bebe su rođene za ples

POGLEDAJTE VIDEO: Istraživači su dokazali da malena djeca momentalno reagiraju na ritam i tempo glazbe koja im je puno privlačnija od govora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

glazba

,

ples

,

bebe

,

plesanje

Bebači jednostavno obožavaju dobar ritam, tvrdi jedna studija. Prema njenim rezultatima, bebama je ples naprosto u krvi.

Istraživači su dokazali da malena djeca momentalno reagiraju na ritam i tempo glazbe koja im je ujedno puno privlačnija od govora. Istraživanje je provedeno nad 120 beba starosti između 5 mjeseci i 2 godine. Rezultati sugeriraju da se čovjek rađa s predispozicijama za ritmičko kretanje uz glazbu.

Psiholog Marcel Zentner, ujedno jedan od istraživača sa Sveučilišta York iz Engleske, kaže da je najvažniji ritam, dok su ostale karakteristike poput melodije, na primjer, manje relevantne. Isto tako, primijećeno je da su se djeca više smiješila ako su im pokreti bili bolje usklađeni s ritmom glazbe.

Kako bi analizirali sposobnost plesanja kod beba, istraživači su im puštali klasičnu glazbu, zatim iznimno ritmične i plesne sekvence i na kraju snimke govora. Zatim su kamerom snimali reakcije. Povrh svega, angažirali su i profesionalne plesače baleta kako bi ocijenili koliko su bebe usklađene s glazbom. Tijekom eksperimenta bebe su sjedile u krilu jednog od roditelja koji je imao slušalice i nije mogao čuti glazbu niti se smio micati. Istraživači su primijetili da bebe miču ruke, noge, stopala, torzo i glavu intenzivnije uz glazbu nego uz govor. Čini se da je ta sposobnost urođena čovjeku, ali istraživačima još nije jasno zašto.

„Tek se treba otkriti zašto se kod ljudi razvila ova specifična predispozicija", kaže Zentner koji je s kolegom Tuomasom Eerolom sa Sveučilišta Jyvaskyla iz Finske detaljne rezultate studije objavio u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.


16.03.2010. 10:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh