« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ISTRAŽIVANJE:

Bebe prepoznaju raspoloženja od najranije dobi

Emocije su vjerojatno prva stvar koju bebe nauče raspoznavati u svijetu oko sebe

(Corbis)
Više o

psi

,

učenje

,

bebe

,

emocije

Nova istraživanja pokazala su kako bebe donekle razumiju razlike u psećem lavežu čak i u slučajevima kada se s psima susreću prvi put. Djeca starosti samo 6 mjeseci mogu povezati zvukove ljutitog režanja i prijateljskog 'cviljenja', s fotografijama pasa, odnosno njihovog govora tijela. Do novih spoznaja došli su znanstvenici s Brigham Young Universityja u čijim je laboratorijima otkriveno i kako bebe mogu prepoznati promjene raspoloženja u Beethovenovim djelima.

Iako kombinacija beba i pasa možda zvuči smiješno u sklopu ozbiljnog istraživanja, znanstvenici ističu kako eksperimenti ovog tipa pružaju uvid u brzo učenje malene djece. Mnogo prije nego ovladaju govorom bebe prepoznaju i reagiraju na tonove oko sebe.

"Emocije su vjerojatno prva stvar koju bebe 'pokupe' na području socijalizacije. Za istraživanje smo izabrali pse jer su oni vrlo komunikativni bilo da se radi o izražavaju osjećaja lavežom ili stavom, odnosno govorom tijela", kaže Ross Flom, profesor psihologije i voditelj istraživanja na Brigham Young Universityju. Flom i dvojica njegovih asistenata svoja najnovija otkrića objavili su u časopisu Developmental Psychology, a prenio ih je PhysOrg.com.

Tijekom eksperimenta bebe su prvo vidjele dvije različite slike istog psa, na jednoj je bio u agresivnom, a na drugoj u prijateljskom stavu. Nakon toga su, u nevezanom rasporedu, puštene snimke prijateljskog i agresivnog laveža.

"Proces smo napravili samo jednom jer nismo htjeli da bebe zapamte zvukove", rekao je Flom. Dok su snimke puštane bebe su nepogrešivo gledale u odgovarajuću sliku psa.

Asistenti koji su sudjelovali u istraživanju kažu kako bebe nisu bile uznemirene, nekima se čak i svidjelo dok su druge bile 'običnog' raspoloženja. Dodali su kako su bebe među najboljim suradnicima s kojima su imali prilike raditi, te da im je iznimno drago što se jedna 'marginalna' znastvena ideja pretvorila u kvalitetno istraživanje.

21.07.2009. 14:07:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh