« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec

Bazeni pojačavaju rizik dobivanja astme

Vanjski bazeni nisu poželjno mjesto na kojem bi dijete trebalo provoditi vrijeme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

uzroci astme

,

klorirana voda

,

kupanje u bazenima

,

zaštita djece

Kupanje u vanjskim kloriranim bazenima vjerojatno povećava izglede kod djece da dobiju astmu, priopćili su belgijski znanstvenici.

I ranije studije već su povezivale klor i astmu, ali novi zaključci objavljeni u European Respiratory Journal dovode u sumnju dosadašnju tezu da su vanjskih bazeni sigurniji od unutarnjih jer se u potonjim klor koji isparava zadržava u zatvorenom prostoru.

"Što više plivate, to je rizik veći", rekao je Alfred Bernard, toksikolog na Katoličkom sveučilištu Louvain u Bruxellesu koji je vodio studiju. "Ono što je novo u ovoj studiji je da smo prvi puta proučavali vanjske bazene".

Astma, od koje širom svijeta boluje više od 300 milijuna ljudi, najčešća je kronična bolest u dječjoj dobi.

Bernard i kolege pokazali su da su vanjski bazeni jednako opasni ili čak opasniji od unutarnjih jer pare ostaju na površini, a djeca imaju naviku dulje ostajati u vanjskim bazenima te imaju više izgleda progutati kloriranu vodu i dulje mogućnost udisati pare štetne za pluća, rekao je Bernard.

"Vidimo da je rizik u vanjskim bazenima jednak ili čak viši od unutarnjih jer djeca obično provode više vremena u vanjskim bazenima koji ujedno sadrže i više klora", dodao je.

Djeca koja su najviše boravila u bazenu - jedan sat tjedno kroz 10 godina - imala su pet puta više izgleda da će dobiti astmu od njihovih vršnjaka koji se nikad nisu kupali u bazenu.

"Što su djeca mlađa to su više izložena riziku jer im više vode ulazi u dišne puteve a njihova se pluća tek razvijaju", dodao je Bernard. (metro-portal/hina)

25.09.2008. 09:59:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh