« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Danas je Svjetski dan srca

Na središnjim trgovima hrvatskih gradova mjeri se tlak, kolesterol i šećer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hrvatsko kardiološko društvo

,

Svjetski dan srca

,

Međunarodna srčana federacija

Organizatori manifestacija, Hrvatsko kardiološko društvo i Međunarodna srčana federacija poručuju: "Spoznajte svoj rizik", upozoravajući na opasnosti koje nose kardiovaskularne bolesti.

Cilj je podići razinu svijesti javnosti o rizičnim faktorima kojima su izloženi i omogućiti građanima da poduzmu potrebne korake kako se rizik smanjio. Naime, bolesti srca i krvnih žila odgovorne su za smrt 17,5 milijuna ljudi godišnje u svijetu. U Hrvatskoj je prošle godine svaki drugi bolesnik umro od neke srčane bolesti, ukupno 26.506 ljudi.

Ne manje važna činjenica je da su kardiovaskularne bolesti glavni uzročnik invalidnosti ili radne nesposobnosti, tako da se u zdravstvu najveća sredstva izdvajaju upravo za liječenje tih smetnji. Unatoč ovim podacima, Hrvati se najviše boje raka, dvostruko više nego srčanog ili moždanog udara.

U povodu Svjetskog dana srca u više hrvatskih gradova održavaju se prigodne manifestacije u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva. Na središnjem zagrebačkom trgu građani mogu porazgovarati s liječnicima kardiolozima i medicinskim sestrama o čimbenicima svojeg kardiovaskularnog rizika.

Osim toga, građani mogu izmjeriti razine kolesterola i šećera u krvi, krvni tlak te dobiti razne edukativne materijale i počastiti se zdravim mliječnim proizvodima.

28.09.2008. 10:49:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh