« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nov jednostavan test za otkrivanje virusa HPV

Test otkriva uzročnike u samo dva i pol sata.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

HPV test

,

rak grlića maternice

,

careHPV

Novi jednostavni test za otkrivanje papilomavirusa, koji izaziva rak grlića maternice, pokazao se uspješnim kod 90 posto ispitanih žena u pokrajini Shanxi, na istoku Kine, prema članku objavljenom u ponedjeljak u specijaliziranom medicinskom časopisu "The Lancet oncology".

Test "careHPV" može otkriti 14 različitih tipova papilomavirusa u samo dva i pol sata. Test se može koristiti u ruralnim područjima, za njegovo korištenje potrebno je osnovno medicinsko znanje, a nije potrebna čak ni tekuća voda.

Ispitivanja su provedena nad 2.388 žena u dobi od 30 do 54 godine.

Rak grlića maternice drugi je najčešći rak kod žena, a sva godine se otkrije 500.000 novih slučajeva. Godišnje u svijetu od raka grlića maternice umire 300.000 žena, od čega 85 posto u zemljama u razvoju.

Sofisticirani testovi koji se koriste u razvijenim zemljama i u posebno specijaliziranim laboratorijima, prekomplicirani su za korištenje u udaljenim područjima zemalja u razvoju.

Cijepivo protiv HPV-a korisno je u načelo jedino kada se žena cijepi prije prvog spolnog odnosa, a u nerazvijenim zemljama takva metoda ne pomaže mnogo. (metro-portal/hina)

22.09.2008. 14:46:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh