« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
200 TONA SREBRA

Basnoslovno blago pronađeno na dnu mora

Američka će tvrtka koja je pronašla olupinu prepunu srebrnih poluga zadržati 80 posto plijena

Fotografija vijesti
Više o

srebro

,

olupina

,

brod s blagom

,

Gairsoppa

U ljeto 2012. godine počet će vađenje najveće količine srebra ikad pronađene u brodskoj olupini. Američka tvrtka Odyssey Marine Exploration Inc. u ponedjeljak je izvijestila da je na dnu Atlantika pronašla olupinu britanskoga teretnog broda prepunog srebrnih poluga koji su potopile njemačke podmornice za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Brod Gairsoppa otkriven je u međunarodnim vodama oko 480 km od irske obale na dubini od 4.700 metara.

Gairsoppa je potonuo 17. veljače 1941. nakon što ga je torpedirala njemačka podmornica. 125 metara dug brod je u trenutku kada je pogođen prevozio teret za britansko ministarstvo ratnog transporta. Brod nije uspio doploviti u sigurnost Irske, a neki od 85 članova posade uspjeli su u čamcima za spašavanje izbjeći utapanje i strojničku paljbu iz njemačke podmornice, ali 13 dana kasnije nakon što su  čamci po lošem vremenu prešli 300 milja i stigli do Cornisha, samo jedan mornar, drugi časnik Richard Ayres, bio je još živ.

U priopćenju američke tvrtke stoji kako se u olupini nalazi oko 200 tona srebra, što bi mogla biti najveća količina tog plemenitog metala do sada otkrivena i izvađena s morskog dna.

Odyssey Marine je ugovor s britanskom vladom o pronalasku broda i vađenju tereta potpisao 2010. U skladu s ugovorom, tvrtka će zadržati 80 posto neto vrijednosti izvađenih srebrnih poluga. Brod je otkriven uz pomoć sonara, a fotografije olupine i tereta dobivene su uz pomoć bespilotne podmornice.

27.09.2011. 12:16:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh