« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
AFERA FIMI MEDIJA

Barišića USKOK sumnjiči za tri kaznena djela

Barišića USKOK tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, protuzakonito posredovanje i poticanje na zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju "Fimi media"

Policija pri pretresu stana
Policija pri pretresu stana (Cropix)
Više o

USKOK

,

Mladen Barišić

,

kaznena djela

Odvjetnik Ante Madunić kazao je da je njegov branjenik uhićen jutros u 7 sati, nakon čega je policija pretražila njegov dom i u uredu u Carinskoj upravi u Humboldtovoj ulici. "On je prebačen u jedinicu za zadržavanje na Sjenjaku, a u roku od 12 sati, odnosno do 19 sati policija ga mora privesti u USKOK", kazao je Madunić. 

Na upit što se njegovom 62-godišnjem branjeniku stavlja na teret kazao je da ga se sumnjiči za tri kaznena djela, ali da o "konkretnom sadržaju ne može govoriti jer je riječ o USKOK-ovom predmetu pa je vezan tajnošću postupka".

Barišić je zbog nezakonitog posredovanja pod istragom USKOK-a od svibnja ove godine. Iako je tada primio nalog o otvaranju istrage, nije bio pozvan na ispitivanje pa je preko svog branitelja navodno i pismeno od USKOK-a tražio da ga saslušaju.

Mediji nagađaju da želi razjasniti razlog sastanka održanog u Vladi 7. travnja 2007. na kojem je bio i bivši premijer Ivo Sanader i na kojemu se direktorima 15-ak javnih poduzeća navodno sugeriralo da posluju s "Fimi medijom", tvrtkom Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak koja je od kolovoza u pritvoru u Remetincu zbog sumnje da je s još dvoje suradnika putem fiktivnih računa za nepostojeće usluge nezakonito "zaradila" najmanje 16,5 milijuna kuna.

Po pisanju medija koji se pozivaju na iskaze svjedoka u USKOK-ovoj istrazi, Barišić je nakon sastanka u vladi direktore poduzeća pozivao na sastanke u sjedište Carinske uprave, nakon čega je "Fimi media" navodno dobivala višemilijunske poslove marketinga i oglašavanja za državna poduzeća, najčešće bez javnog natječaja. Nagađa se da se novcem od tih poslova punio navodnim crnim fond u HDZ-u. Barišić je ranije u medijima izjavljivao da ne zna ništa o spornom sastanku.

Kad je u siječnju ove godine u javnost izbila afera s Fimi medijom predsjedništvo HDZ-a je Barišića smijenilo s mjesta stranačkog rizničara i šefa HDZ-ova Odbora za marketing, uz obrazloženje predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor da on tu ulogu nije ni obavljao od kada je ona na čelu stranke. Ujedno je odbacila nagađanja da je Mladen Barišić s dužnosti rizničara HDZ-a smijenjen zbog prijateljstva s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Na upit hoće li Barišića smijeniti s mjesta ravnatelja carine, na kojemu je od početka 2004. kada se HDZ vratio na vlast, dva dana poslije u Hrvatskome saboru je rekla kako će vlada reagirati dozna li da bilo koji državni tajnik ili ravnatelj uprave svoj posao ne radi po zakonu. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 15:19:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh