« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TKO ĆE TO PLATITI?

Barack Obama ponavlja Rooseveltov New Deal

SAD planira uložiti 50 milijarda dolara u obnovu željeznica, cesta i zračnih luka, a plan bi trebao potaknuti zapošljavanje

barack obama new deal
barack obama new deal (Getty Images)
Više o

recesija

,

Barack Obama

,

američko gospodarstvo

,

sustav blokade

,

AAA

Američki predsjednik Barack Obama najavit će u ponedjeljak šestogodišnji plan obnove cesta, željeznica i uzletišta u Sjedinjenim Državama kroz početno ulaganje od 50 milijarda dolara koje bi trebalo potaknuti stvaranje radnih mjesta, rekla je Bijela kuća.

Taj je plan jedna od nekoliko gospodarskih inicijativa koje bi Obama trebao iznijeti ovoga tjedna a kojima bi se trebalo postići snažno potreban rast zaposlenosti i ograničiti predviđene gubitke demokrata na izborima za Kongres 2. studenog.

Nastojeći uvjeriti Amerikance da su njegove gospodarske politike uspješne, Obama će ovoga tjedna iskoristiti nastupe u Milwaukeeju i Clevelandu kako bi odredio ton kampanje. Argument koji će iznijeti na putovanjima i konferenciji za tisak u Bijeloj kući jest da su politike demokrata zaustavile propadanje i stvorile određeni gospodarski rast.

>> Obama kreditom od 100 milijardi dolara potiče posrnulo gospodarstvo

Bijela kuća nije rekla na koji će se način platiti plan za infrastrukturu, ali je jedan od dužnosnika rekao da je jedna od opcija koja se razmatra ukidanje poreznih olakšica za naftne tvrtke.

Po šestogodišnjem planu Obama predlaže obnoviti 240.000 kilometara cesta, izgraditi i održavati 6.400 kilometara željezničkih pruga, oživiti ili obnoviti 240 kilometara uzletno-sletnih staza i osuvremeniti sustav nadzora zračnog prometa te ustanoviti banku za infrastrukturu koja će poticati privatni, državni i lokalni kapital da ulažu u projekte. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 17:27:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh