« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SDP:

Banke treba prisiliti da ne dižu kamate

Neka se državne tvrtke dogovre da će ukoliko banke podignu kamate na stambene kredite, iz njih povući depozite

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

SDP

,

banke

,

rast kamata

,

stambeni krediti

SDP-ovi su zastupnici danas su, iako podržavaju prijedlog da se primjena dijela strožih odredbi Zakona o kreditnim institucijama odgodi do kraja ožujka 2010., u Saboru ustvrdili da se većina banaka već prilagodila strožim pravilima o adekvatnosti kapitala, a da je trošak prilagodbe, kroz više kamate, pao na građane i gospodarstvo. Radi se o zakonu donesenom u rujnu, a koji je propisao stroža pravila u dijelu izloženosti i upravljanja rizicima, a nova su se pravila trebala primjenjivati od početka srpnja.

U međuvremenu je najavljeno da će EU ublažiti smjernice pa Vlada predlaže odgodu primjene do 30. ožujka 2010., kako se banke ne bi morale prilagođavati pravilima koja će se ubrzo ukinuti.

SDP-ovac Gordan Maras uvjeren je, međutim, da su troškovi nove regulative već doveli do povećanja kamata za građane i gospodarstvo. "Činjenica je da su se mnoge banke vjerojatno već pripremile na nova pravila", kazao je Maras, podsjećajući da je do planirane primjene novih odredbi ostalo tek dva tjedna. Maras predlaže da se, umjesto premijerovih poziva, banke učinkovitijim metodama prisili da ne dižu kamate pa je predložio da se "državne tvrtke zajedno dogovore i kažu, OK, tko u ovoj godini digne kamate na stambene kredite, iz njegove banke selimo depozite pa ćemo onda vidjeti hoće li dizati kamate".

Suprotnog stajališta bio je HDZ-ovac Goran Marić koji je izjavio kako je povećanje kamata isključivo uzrokovano željom za što većom dobiti banaka, koje su od 2001. do danas aktivu povećale 2,5, a dobit više od pet puta".

Izvor: Hina

18.06.2009. 14:37:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh