« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
GONG:

Izbori su više-manje protekli demokratski

Opet je bilo svega, zastrašivanja, potkupljivanja, needuciranih biračkih odbora, trošenja javnih sredstava u kampanji...

Fotografija vijesti
Više o

GONG

,

kršenje zakona

,

lokalni izbori

Udruga GONG na današnjoj konferenciji za novinare ocijenila je da su lokalni izbori uglavnom provedeni u demokratskoj atmosferi, iako je sloboda izbora, tajnost glasovanja i dostojanstvo birača bilo ozbiljno narušeno u nemalom broju sredina.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar izjavila je kako "kod izbora nije važan samo rezultat već je jednako važan i sam proces, a događanja na ovim izborima pokazuju da su u nekim sredinama prekršena ljudska i građanska prava". Ona drži da su slučajevi kršenja zakona i procedure, kao i demokratskih principa poput tajnosti glasovanja i slobode izbora bez zastrašivanja i ucjena, a koji su se događali na izborima zabrinjavajući. Provedba i pojedini izdvojeni slučajevi kršenja zakona ne predstavljaju napredak u provedbi izbora u odnosu na izbore 2005., ocijenila je Pernar izdvajajući primjere zapisivanja birača koji (ni)su došli na biračko mjesto te slučajeve odlaska biračkoga odbora u posjet bolesnima i nemoćnima koji to nisu tražili.

Pojedinačni slučajevi nasilja i dojave o kupovini glasova ukazuju na postojanje sredina u kojima se na protuzakonit način i počinjenjenjem kaznenih djela, osvajala vlast. Upozorila je i na slučajeve šikaniranja promatrača te na needuciranost dijela biračkih odbora.

Izbornu je šutnju najgrublje i na najvećem području kršio HDZ, dok su SDP i ostale stranke te kandidati kršili izbornu šutnju samo u nekim mjestima. GONG je, stoga, uputio prekršajne prijave, a kako su u zakonu propisane novčane sankcije očekuje da će nadležna tijela istražiti i kazniti počinitelje.

Upozoreno je i na kršenje odredbi zakona koje sprječavaju da se javni novac koristi za predizborne svrhe. Zbog toga se traži da se jasnije i preciznije odredi financiranje tijekom kampanja, sa stajališta dodataka postojećoj zakonskoj regulativi i sa stajališta institucije ili agencije koja će nadzirati implementaciju toga zakona.

Izvor: Hina

18.06.2009. 13:41:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh