« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PODRUMSKI BIZNIS

Kutle nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora

Obrana je tvrdila da je Kutle u privatizaciju Gradskog podruma ušao iz 'altruističkih razloga', a da je dokumentacija o poslovanju uništena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Miroslav Kutle

,

Globus grupa

,

Gradski podrum

,

nepravomoćna osuda

,

Dragutin Mužić

,

Mario Piškurić

,

Ilija Milišić

,

Nives Simeunović

Zbog malverzacija u tvrtci Gradski podrum Miroslav Kutle danas je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Zbog nepravilnosti u privatizaciji iste tvrtke osuđeni su i Kutlini suoptuženici. Dragutin Mužić dobio je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, Ilija Milišić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora, Mario Piškurić na godinu dana, a Nives Simeunović na dvije godine i osam mjeseci.

Od Kutline tvrtke Globus grupe oduzet će se nezakonito stečena korist od 1,2 milijuna kuna, za koliko je oštećen Gradski podrum, a svi optuženici morat će podijeliti više od 100 tisuća kuna naknade za sudske vještake te platiti sudske troškove od po pet tisuća kuna.

Sutkinja Rahela Sakač ustvrdila je da je pretvorba Gradskog podruma bila nezakonita jer je Kutlina Globus grupa do dionica tvrtke došla temeljem fiktivne dokumentacije o navodnim potraživanjima. Nepostojeća potraživanja naknadno su pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije. Sutkinja je odbacila navode obrane da je Kutle u pretvorbu Gradskih podruma ušao iz altruističkih razloga te da su sporna potraživanja postojala, ali da je dokumentacija kojim bi to dokazali u međuvremenu uništena. Navedeno je i kako je sudsko je vijeće prihvatilo nalaz sudskog vještaka da Gradski podrum nije bio u financijskim poteškoćama, već da se takvim tvrdnjama samo smanjivala vrijednost tvrtke, a Kutlu prikazivalo kao njenog spasitelja.

Kutlini branitelji kazali su da su neugodno iznenađeni današnjoj presudom, jer su očekivali oslobođenje te su najavili žalbu. Žalbu su najavili i predstavnici tužiteljstva koji trogodišnju zatvorsku kaznu smatraju preblagom.

Nekada najpoznatiji hrvatski tajkun sinoć je uhićen pri bijegu u BiH no Kutle zbog današnje presude ne može biti ostavljen u pritvoru pa je najvjerojatnije da je u policiji zadržan zbog nečeg drugog. Zakon, naime, pritvor predviđa za presude veće od pet godina ili kada ga zatraži sud, što se u Kutlinom slučaju nije dogodilo pa je 'slobodan'.

Izvor: Hina

18.06.2009. 15:11:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh