« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NAPOKON

Banke napokon manje financiraju loše proizvođače

Vodeće svjetske banke smanjile su financiranje proizvođača fosilnih goriva za devet posto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Napokon netko...
Napokon netko... (Arhiva)
Više o

banke

,

financiranje

,

fosilna goriva

Prošle je godine 60 vodećih banaka osiguralo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, njih ukupno 2.300, navode u izvješću Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i druge nevladine organizacije.

U 2019. pribavili su im 824 milijarde dolara, utvrdile su organizacije, pojasnivši da iznosi uključuju kredite i jamstva za izdanje obveznica i dionica.

Najveće su iznose u prošloj godini proizvođačima fosilnih goriva osigurali američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51,3 milijarde odnosno 48,39 milijardi dolara.

Među 60 najvećih banaka, talijanski UniCredit i Intesa SanPaolo našli su se na 35. odnosno 45. mjestu, s financijskom potporom proizvođačima fosilnih goriva u iznosu 8,64 milijarde odnosno 1,82 milijarde dolara.

Ruski Sberbank zauzeo je 47. mjesto s 1,15 milijardi dolara.

Glavni su razlog smanjenog financiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini rekordno niska ulaganja u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima, ističu autori izvješća.

Pariški sporazum o klimi potpisan je 2015. godine, a od 2016. do 2019. krediti su rasli između 4,4 i 5,5 posto godišnje, napominju.

Financiranje fosilnih goriva u 2020. pruža zanimljivu sliku, ističu, budući da je u prvoj polovini godine zabilježilo najveći skok u šestomjesečnom razdoblju od usvajanja Pariškog sporazuma o klimi jer su proizvođači koristili niske troškove zaduživanja i poticaje središnjih banaka.

U drugoj polovini godine kreditiranje je zabilježilo rekordni pad, utvrdili su autori izvješća.

"Unatoč značajnom padu od 2019. do 2020. godine ukupni trend u posljednjih pet godina definitivno ide u pogrešnom smjeru", zaključak je izvješća.

"Moramo graditi svijet u kojem će i bez pandemije proizvodnja fosilnih goriva u sljedećem desetljeću iz godine u godinu padati jednako brzo kao i u 2020., ali ovaj puta kroz promišljeno upravljanje", dodaje se.

Tempo bankarskog financiranja kompanija s velikim emisijama stakleničkih plinova sve je više u središtu pozornosti jer investitori traže više pojedinosti o planovima za upravljanje rizicima povezanim s klimom i mogućnostima u svojim financijskim portfeljima.

25.03.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh